Dedecker: “We moeten Vlaams Belang een kans geven om mee te besturen”

Jean-Marie Dedecker in VTM NIEUWS.
VTM NIEUWS Jean-Marie Dedecker in VTM NIEUWS.
Jean-Marie Dedecker stelt voor om het Vlaams Belang “een reële kans” te geven om mee te besturen op Vlaams niveau. Dat zegt hij in VTM NIEUWS. De piste voor een minderheidskabinet met gedoogsteun van Vlaams Belang is volgens Dedecker zijn idee. Bekijk hieronder het integrale gesprek in de studio.

Terwijl afscheidnemend Kamervoorzitter Siegfried Bracke in ‘De zevende dag’ liet verstaan dat hij een regering tussen N-VA en Vlaams Belang niet meteen ziet gebeuren, vindt Jean-Marie Dedecker, als onafhankelijke verkozen op de N-VA-Kamerlijst in West-Vlaanderen, dat Vlaams Belang “een reële kans” moet krijgen.

Volgens Dedecker is er een duidelijk signaal gekomen uit de verkiezingen. “De bevolking heeft zijn middelvinger opgestoken naar de politieke wereld en daarom hebben ze op het Vlaams Belang gestemd.”

“Niet voor schone schijn”

Dat N-VA met het Vlaams Belang overlegt, staat buiten kijf, vervolgt hij. “Zij moeten samen gaan spreken, en niet voor de schone schijn. We moeten het Vlaams Belang een reële kans geven. Het volk heeft gekozen en we leven in een democratie," aldus Dedecker. 

“We moeten Vlaams Belang een kans geven om mee te besturen”, herhaalt Dedecker, die zegt dat het “juiste moment” daarvoor gekomen is. 

Of Vlaams Belang die kans krijgt, zal volgens Dedecker afhangen van het programma dat Vlaams Belang naar voor schuift. “(Vlaams Belang) moet de lat laten zakken”, verklaart hij. Niet op vlak van migratie, wel socio-economisch, verklaart hij. 

Gedoogsteun

De piste waarbij N-VA een minderheidskabinet maakt met gedoogsteun van het Vlaams Belang is volgens Dedecker een idee van hemzelf. “Ik heb dat voorgesteld. Ik geloof daarin”, zegt Dedecker.

Hij verwijst naar het Nederlandse voorbeeld waarbij Rutte kon rekenen op gedoogsteun van Geert Wilders. “Wilders is dat nadien ook nooit meer te boven gekomen. Hij heeft toen zijn ware gelaat moeten tonen en is afgestraft geweest. Ik pleit voor eenzelfde scenario met een klassieke partij (CD&V of Open Vld) en gedoogsteun van Vlaams Belang. Dan zou men ook de wil van de kiezer invullen”, aldus Dedecker.

Wat de federale formatie betreft, rekent Dedecker op een erg lange formatieperiode. Onderhandelen over een regering met de PS, kan volgens Dedecker maar op één voorwaarde: “Dat we gaan naar confederalisme”.

Bekijk hieronder het volledige studiogesprek:
89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ronny steurbaut

  laat Vlaanderen aan de Vlamingen en Wallonie aan de walen en doe Brussel cadeau aan Europa , zo kan ieder voor zich zorgen want we geraken er niet meer uit ! zo besparen we al op veel ministers en deelregeringen en ook op het koningshuis want als men het splitst is dat ook overbodig geworden nietwaar ? maar dat zal nooit gebeuren omdat er teveel hun dik betaald jobke zouden verliezen .

 • Marcel Willems

  Luister naar het volk maar als je federaal gaat is de verhouding een juist beeld van de bevolking ,gezien over gans Belgie.Daarom zou voor de federale regering ook een federale kieskring moeten zijn .Niet van ik heb de meeste stemmen in Antwerpen of Gent dat is pas de echte democratie en de partijen hebben dan de plicht een regering te vormen die verantwoordelijk is voor de ganse bevolking.Dus geen versippering

 • Marc Baeyens

  Die ideeën van Dedecker zijn gedurfd maar verantwoord. Alleen vergeet hij dat de Vlaamse trado-partijen niét zoveel moed hebben en zich vastklampen aan hun dogma's uit de vorige eeuw. Nieuwe verkiezingen met grondwetsherzieningen en als thema 'zelfbestuur voor de twee taalgemeenschappen' lijkt mij de gepaste uitweg, federaal.

 • Gino Denil

  Waar staat dat ergens in de grondwet, Ronny Ooijen. Dat een partij niet meer dan 50% van de stemmen zou kunnen/mogen halen. In sommige gemeenten is dat al gebeurd. In Vlaanderen zou dat in theorie kunnen. In theorie zouden in het federale parlement alle 89 Nederlandstalige zetels naar één partij kunnen gaan. Maar gewesten hebben wel mogelijkheden om dwars te gaan liggen door het inroepen van belangenconflicten.

 • Ronny Ooijen

  Danny Maenhaut, in augustus van vorig jaar zei Dedecker het volgende : 'De lafheid van de N-VA – schrijf dat maar gerust op – is één van de grootste ontgoochelingen van de politiek'. Had hij toen ook gelijk? Had hij toen ook het hart en de tong op de juiste plaats?