Dedecker bevestigt noch ontkent stap naar federale N-VA-lijst

Kersvers burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker (LDD).
BELGA Kersvers burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker (LDD).
Kersvers burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker (LDD) bevestigt noch ontkent dat hij op de Kamerlijst van N-VA zal staan. Nochtans had hij iets in die zin laten uitschijnen op de nieuwjaarsreceptie in Middelkerke, schrijft De Standaard. "Het klopt niet, maar als er interesse is vanuit N-VA heb ik er wel oren naar", reageert Jean-Marie Dedecker kort.

"Als ik het doe, zal het als onafhankelijke van Lijst Dedecker zijn en om de belangen van mijn gemeente te behartigen", verklaarde Dedecker volgens De Standaard. "Ons programma realiseren zal centen kosten. De beste manier om die te krijgen, is een rechtstreekse lijn met de ministers in Brussel".

Geschiedenis

In een reactie bevestigt noch ontkent Dedecker nu dus dat de knoop is doorgehakt. Dedecker vond in 2006 al eens onderdak bij N-VA. Die relatie bleek maar een kort leven beschoren omdat de toenmalige kartelpartner van N-VA, CD&V, het huwelijk niet zag zitten met de voormalige liberaal. "Ja, ik heb een verleden bij N-VA. Maar ik heb met veel mensen en partijen een geschiedenis", aldus Dedecker.

Aan De Standaard zegt Dedecker wel dat hij zeker niet op de Vlaamse lijst zal staan. "Hoe dan ook ga ik niet naar het Vlaams Parlement, dat is nog altijd een veredeld Antwerps schepencollege", luidt het.

Versterking

Sander Loones (N-VA), die voor nieuwjaar kort minister van Defensie was, wordt wellicht lijsttrekker van de Kamerlijst in West-Vlaanderen. In die provincie vielen de resultaten van N-VA tegen bij de lokale verkiezingen. De naam van Dedecker wordt in die zin vaak als mogelijke versterking geciteerd.

Het is in West-Vlaanderen overigens nog steeds onduidelijk waar Vlaams minister-president Geert Bourgeois zal worden uitgespeeld. De naam van ex-vicepremier Jan Jambon werd al vaker naar voren geschoven als volgende minister-president en daarom werd het Europese lijsttrekkerschap voor Bourgeois geopperd. Maar Bourgeois zelf zou zijn zinnen nog steeds op de Vlaamse lijst zetten.

Volgens De Standaard zou er deze week een gesprek zijn tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en Bourgeois zelf. “Er zijn al gesprekken geweest en er zullen er nog volgen. Ergens deze week zal alles duidelijk worden”, klinkt het bij het kabinet-Bourgeois. 

Peumans reageert afwijzend

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans reageert intussen afwijzend op het feit dat Jean-Marie Dedecker een plaats zou krijgen op een N-VA-kieslijst.

“Het is mijn stijl niet”, aldus Peumans in een interview met Villa Politica. Zo “irriteert” hij zich aan de “arrogante” manier waarop Dedecker zich uitlaat over het Vlaams Parlement. “En dan gaan zeggen dat je als onafhankelijke bij ons op de lijst zal staan. Ik heb daar vraagtekens bij. Dat soort uitspraken doe je niet.” Op de vraag of Dedecker dan wel een plaats mag krijgen op de lijst, antwoordt Peumans: “Ik zou het niet weten”.

Bekijk ook:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jack vandenhende

  Dat populisme niet blijft duren is waar . Dit ondervinden partijen als , CD&V , OVLD , VB en SPA zeer goed . Groen met Calvo als grootste populist , zal dit weldra ook ondervinden .

 • Roger Deprez

  Als hij deze keer komt zal de CD&V niet meer haar veto kunnen stellen,want nu is het kleine N-VA van toen uitgegroeid tot de grootste partij van België,ver boven de CD&V.

 • Lucien Peeters

  Dit ongeleid projectiel zal veel stemmen winnen voor n-va, maar zal er ook zeer veel doen verliezen voor deze conservatieve partij. Populisme blijft immers niet duren.

 • Dietrich Vandrey

  Overstappen naar de partij van de valse beloftes en postjes ? Schamelijk.

 • jack vandenhende

  Het word hoog tijd dat ze bij NVA , die verzuurde Peulmans , wandelen sturen . De laatste jaren kant hij zich tegen bijna alles wat kan vernieuwen of verbeteren , ik vraag mij af , waarom die kerel nog niet zelf opgestapt is , dan krijgt hij meer tijd om naar zijn geliefde Wallonië te gaan , en minder zuur te kijken .