Decreet dat einde moest maken aan kamperende ouders bij scholen treedt niet in werking

Een beeld dat we normaal niet meer zouden zien: ouders die voor de schoolpoort kamperen om hun kind in te schrijven.
Foto Lukas Een beeld dat we normaal niet meer zouden zien: ouders die voor de schoolpoort kamperen om hun kind in te schrijven.
Het inschrijvingsdecreet dat de Vlaamse regering in september 2018 voorstelde, en dat een einde moest maken aan kamperende ouders bij scholen, zal niet in werking treden. In dat decreet was voorzien dat secundaire scholen met een capaciteitsprobleem verplicht gebruik moeten maken van een centraal aanmeldingssysteem. De oude regels blijven van kracht voor de inschrijvingen van volgend schooljaar en in 2021 moet er een aangepast decreet zijn. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, meldt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

Een jaar geleden bereikte de Vlaamse regering een akkoord over een nieuw inschrijvingsdecreet, dat een einde moest maken aan de jaarlijks terugkerende kamperende ouders aan de schoolpoort. De regering besloot dat alle scholen met een capaciteitsprobleem gebruik moesten maken van een digitale inschrijving. In het basisonderwijs zouden de plaatsen worden verdeeld op basis van voorrang voor kinderen met broers of zussen op de school of kinderen van personeel. Daarna zouden de plaatsen naar de leerlingen gaan die het dichtst bij de school wonen. In het secundair onderwijs speelde die regel van nabijheid niet, en zou het lot beslissen over de felbegeerde inschrijvingen.

De regering beslist nu dat inschrijvingsdecreet niet in werking te laten treden. De oude regels blijven van kracht voor de inschrijvingen van volgend schooljaar. De scholen worden dus niet verplicht om een aanmeldingssysteem te gebruiken. Tegen 2021 wordt het inschrijvingsdecreet 'in overeenstemming gebracht met het regeerakkoord'. Daarin is enkel te lezen dat er wordt afgestapt van het verplichte digitale aanmelden zodra de capaciteit dat toelaat.

In het nieuwe inschrijvingsdecreet zal alleszins geen sprake meer zijn van dubbele contingentering. Die verplicht scholen plaatsen vrij te houden voor kwetsbare leerlingen. Vanaf 2021 wordt de dubbele contingentering afgeschaft voor zowel het secundair als het basisonderwijs.

De regering laat daarnaast weten de procedure op te starten voor de afschaffing van het M-decreet. Dat zal in 2021 worden vervangen door een nieuw Begeleidingsdecreet, dat de beslissing om een leerling met een beperking toe te laten nadrukkelijk bij de scholen zelf wil leggen. Weyts noemt het een pragmatische en realistische aanpak. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
BELGA Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Het kamperen is niét discriminerend voor wie moet werken. Men mag zich in de rij altijd laten vervangen door een familielid, een buur, een vriend. En desnoods eist men op het werk "familiaal verlof". En opvallend: het zijn meestal net tweeverdieners die kamperen. De beroepsdoppers gaan liever op café of blijven liever slapen. En het computer-inschrijvingssysteem is WEL een lotto: als er 1.000 kandidaten zijn voor 50 plaatsen, dan heb je 1 kans op 20.

 • Gino Denil

  Dat is dan discriminerend voor ouders die moeten werken, Fons Casteels. Die kunnen het zich niet permitteren om te kamperen voor de schoolpoort. Het systeem met de computer is trouwens geen lotto systeem. Wie eerst inschrijft komt eerst aan bod. Maar net als in het oude kampeersysteem golden bepaalde voorrangsregels. Het enige goede beleid en de enige goede oplossing is er voor zorgen dat er geen capaciteitsproblemen zijn.

 • Fons Casteels

  Ouders die het beste willen voor hun kinderen, vinden het niet erg om te kamperen: dat geeft hen 100% zekerheid (t.t.z. als ze er op tijd bij zijn). Het huidig systeem, "de computer bepaalt de schoolkeuze", is pure lotto. En dus, mijnheer Denil: de ouders die je ziet kamperen, zijn de ouders die enkele weken of maanden ervoor wel degelijk op gesprek waren bij die school. Ouders die bewust voor een bepaalde school kiezen: de droom van elke schooldirectie.

 • Gino Denil

  Een persoonlijk gesprek lost niets op als er een capaciteitsprobleem is. Daar was dat decreet een antwoord op. En op het noodzakelijk kamperen voor de schoolpoort. Weyts was in de vorige regering ook minister voor toerisme. Waarschijnlijk nog niet goed ingewerkt in zijn nieuwe functie.

 • Tamzin Andersen

  Automatisch inschrijven per computer trekt op niks. Lang niet altijd is de dichtst gelegen school de beste keuze, zeker niet als het over secundair onderwijs gaat. Als je het beste wil voor je kind kies je voor een persoonlijk gesprek waarna wel of niet een inschrijving volgt.