De Wever ziet "symbolische datum" in mei: nieuwe verkiezingen “wellicht onvermijdelijk" als er dan nog geen regering is

Bart De Wever
BELGA Bart De Wever
N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet in mei een "symbolische datum" om conclusies te trekken in de federale regeringsvorming. "Dan is de roep naar nieuwe verkiezingen wellicht onvermijdelijk", zei hij deze voormiddag in de marge van de opening van de nieuwe studio van VTM NIEUWS in Antwerpen.

De Wever sprak op de redactie van News City in Antwerpen voor het eerst over de opdracht die de koning vrijdag aan CD&V-kopstuk Koen Geens gaf. De Wever heeft al met Geens gesproken, gaf hij aan. “Hij heeft onmiddellijk het werk aangevat”, aldus De Wever. “Er wordt mij verzekerd dat het plan A is om een paars-gele coalitie te maken. We zullen zien of dat ook waargemaakt kan worden.”

Over de verrassende zet van koning Filip om Geens het veld in te sturen, zegt De Wever dat ze “haaks staat op de traditie dat het paleis eerst een grote consensus zoekt”. “Het paleis neemt hier een risico, maar het blad is omgedraaid en we gaan samenwerken met meneer Geens.” 

De Wever geeft toe dat hij vrijdag in Brussel klaar stond om naar het Paleis te vertrekken. Hij had het niet onlogisch gevonden mocht de koning hem met een opdracht het veld in hebben gestuurd. Uit gesprekken met andere voorzitters had De Wever ook opgemaakt dat hij aan zet zou komen. “Maar het is nu anders gelopen.”

Deadline

Hoe lang mag het nog duren? “Een deadline werkt tegen u als je er een stelt”, reageert De Wever, om er vervolgens toch min of meer een te stellen. “In mei zijn we een jaar na de verkiezingen. Als er dan nog geen uitzicht is op een regering, zit je toch stilaan in een totaal onvermogen om iets klaar te krijgen. Dan wordt het wellicht onvermijdelijk dat een roep naar nieuwe verkiezingen luider klinkt.”

“Als ze er komen, zal het wellicht voor de zomer zijn”, aldus De Wever. “Mei lijkt mij een symbolische datum om te concluderen of er iets in zicht is. Zo nee, dan komt er waarschijnlijk ook niets.”

“Akkoord met PS is theoretisch mogelijk”

Ziet De Wever zelf een akkoord met de PS uit de bus komen? De Franstalige socialisten hebben al langer duidelijk gemaakt dat ze daar niet in geloven. “Panta rhei”, citeert hij uit het Grieks. “Alles stroomt, dat wil zeggen dat een akkoord met de PS theoretisch mogelijk is.” Om er meteen aan toe te voegen dat het speelveld bijzonder moeilijk ligt. “Het is niet ondenkbaar. Er zijn misschien raakvlakken, maar dat zijn dan misschien breekpunten voor anderen.” Met dat laatste doelt de N-VA-voorzitter mogelijks op de MR, die zich toe nu toe onwrikbaar opstelde op communautair vlak.

De Wever blijft erbij dat het confederalisme de gepaste oplossing biedt. Maar daar heb je een tweederdemeerderheid voor nodig en een meerderheid in elke taalrol. “Die hebben we niet. Dus theoretisch is het confederalisme heel juist, maar ‘operationaliseerbaar’ is het niet”, aldus De Wever, die herhaalt dat hij eerder evolutie dan revolutie predikt. “Ik wil geen onverantwoorde risico’s nemen met de welvaart.” 
96 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Van Ee

  als er in mei dan nog maar volk is om te gaan kiezen !nu ons magie haar verdediging tegen het virus toch weer niet zo waterdicht blijkt te zijn .

 • danny janssens

  de keuze is duidelijk een regering waarin ook de walen goed vertegenwoordigd zijn of samen de afgrond in. Kunnen ze allemaal aan een Europees infuus

 • gustaaf Van Bever

  Robert De Koning, Als strateeg zijn BDW en Magnette aan elkaar gewaagd.. En vermits alle besprekingen in het " geheim " moeten blijven hangen , weet niemand wie of wat doet

 • Wilfried Vanden Berg

  Magnette zal nooit toegevingen doen. De PS wil baas zijn in België . Het actieve Vlaanderen moet het passieve Wallonie blijven onderhouden . Daar blijft hij op hameren . Hij wil ten koste van alles baas spelen in België . Een tweede Waalse Vlamingen hater is geboren .

 • LUC VAN DER VEKEN

  Walen dat zijn ook Belgen en NVA tracht het land te ontwrichten. Dat is hun DNA of hun core business.