De Wever zet werk discreet verder tijdens verlengd weekend

Informateur Bart De Wever (N-VA) zal tijdens het verlengd weekend via "discrete contacten" zijn werkzaamheden verderzetten. Tot hij verslag uitbrengt bij de koning -komende dinsdag- zal hij niet communiceren. Ook aan zijn gesprekspartners vraagt hij om de discretie te bewaren. De Wever sprak gisteren met alle Vlaamse partijvoorzitters en vandaag met alle Franstalige partijvoorzitters.

De informele gesprekken van De Wever gingen vandaag in de Senaat rustig voort. Na de middag mocht Ecolo langskomen. Net als MR-voorzitter Charles Michel wensten de groenen achteraf geen commentaar kwijt. Terwijl Michel er voor koos met een sportieve tred de camera's via de trappen van het peristylium te ontwijken, kozen Emily Hoyos en Olivier Deleuze een andere strategie en verdwenen ze gewoon langs een andere uitgang.

Nadien mocht voorzitter Peter Mertens van de PVDA langskomen. De partij behaalde in Franstalig België (als PTB) twee Kamerzetels. Mertens wilde vooral in de verf zetten dat zijn partij 250.000 kiezers vertegenwoordigt in het noorden en het zuiden van het land, die dezelfde bekommernissen delen. Andere aandachtspunten voor de uiterst-linkse partij zijn de herverdeling van de rijkdom via de miljonairstaks, het recht op brugpensioen en jobs voor jongeren. "N-VA beweert een sociale partij te zijn. Dan is nu het moment van de waarheid aangebroken", aldus Mertens.

"PS voor twintig jaar in oppositie"
Enkele minuten na Mertens' vertrek klonk een heel ander geluid toen PP-voorzitter Modrikamen vooruitblikte op zijn onderhoud met De Wever. Ter herinnering: de Parti populaire haalde zondag één Kamerzetel binnen. Modrikamen zei dat hij de informateur wilde steunen. Hij merkte op dat zijn sociaal-economisch programma nogal wat overeenkomsten vertoont met dat van N-VA en dat de PP eveneens het confederalisme voorstaat, zij het met een andere visie op Brussel. Modrikamen zei nog een stroming in Wallonië en Brussel te vertegenwoordigen die verandering wil zien. Hij wil liefst de PS in de oppositie zien belanden, "voor 20 jaar".

Na afloop van het gesprek met Modrikamen was het om 17 uur de beurt aan FDF-voorzitter Olivier Maingain om zijn prioriteiten te komen toelichten. Dat gesprek was van korte duur, want een kwartier later vertrok De Wever langs de hoofdingang van het parlement. Maingain had toen al via een andere uitgang het huis verlaten.