De Wever zet deur op een kier voor terughalen Syriëstrijders, maar Francken is tegen

Illustratiebeeld.
EPA Illustratiebeeld.
In het verkiezingsdebat dat door HLN en VTM NIEUWS georganiseerd werd, toonde N-VA-voorzitter Bart De Wever zich niet bij voorbaat een tegenstander van het georganiseerd terughalen van Syriëstrijders, zoals Frankrijk recent aankondigde. Als de omstandigheden het toelaten, is dat toch iets dat te overwegen valt, aldus de N-VA-voorzitter.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In het debat over het thema migratie wierp de moderator vier partijleiders de vraag voor de voeten of België, net als Frankrijk, actief haar Syriëstrijders dient te gaan terughalen. Bart De Wever leek het voorstel wel genegen, als dat op een veilige manier kan gebeuren en dat deze mensen dan in België in de gevangenis terechtkomen.

Voormalig coalitiepartner Open Vld wees er bij monde van voorzitter Gwendolyn Rutten op dat de regering overeengekomen is om de kinderen tot 10 jaar te repatriëren en dat daarmee de kous af was. Groen wou vooral dat deze mensen berecht kunnen worden, of dat nu in Syrië of in België gebeurt, speelt voor hen niet veel rol. Als het op mensen met een Belgische nationaliteit aankomt, is het aan een Belgische rechtbank om te beslissen of ze terug mogen komen of niet. Vlaams Belang ten slotte was faliekant tegen. Voorzitter Tom Van Grieken zou “die mensen liever nooit meer terug zien”. Maar De Wever wijst erop dat zo misschien kan vermeden worden dat hier aanslagen worden gepleegd. “Ik heb ze liever in de gevangenis.” Maar in De Afspraak op Vrijdag zei partijgenoot Theo Francken (N-VA) net het omgekeerde. “We moeten massaal inzetten op het afnemen van de nationaliteit indien het mogelijk is. Dan hebben we helemaal geen verantwoordelijkheid meer, want dan zijn ze ook geen Belg meer.” (ARA)
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • WILLEM GUILMET

  Bij die uitspraak mag de NVA mijn stem vergeten !!!!

 • Peter Thys

  Als die nu geen kloppen krijgen met de verkiezingen dan is het toch erg gesteld met het inteligentie van de gemiddelde Vlaamse kiezer ?

 • Peter Thys

  Misschien Francken nog overleggen wat ze bereid zijn te betalen om terug te keren (maar niet voor 10.000 euro's die die andere armoezaaiers moesten betalen ) ? Waarschijnlijk hebben we 2 partijen daar de NVA en VNVA (vernieuwde ........-/).Mocht je iets te weten komen dan moet je maar klacht neerleggen hé ?

 • Frank Van den Bulck

  NVA op z'n best. Liegen en bedriegen tegen de sterren op. En tussendoor lekker blijven graaien ! Afrekening in mei !!!

 • Gaston Armi

  Stel je voor,......moordenaars krijgen gratis ticket terug naar België, worden hier tijdje opgesloten en daarna terug vrijgelaten in de maatschappij. Kan alleen in België!