De Wever wil niet weten van debat over fiscaal gunstregime bedrijfswagens

N-VA-voorzitter De Wever wil geen debat over een aanpassing van het gunstregime voor bedrijfswagens.
BELGA N-VA-voorzitter De Wever wil geen debat over een aanpassing van het gunstregime voor bedrijfswagens.
"Er moet worden bestuurd vanuit het regeerakkoord en dit staat er niet in." Daarmee is wat N-VA-voorzitter Bart De Wever betreft de deur naar een mogelijke aanpassing van het fiscale gunstregime voor bedrijfswagens opnieuw gesloten. De Wever staat wel open voor een discussie over een vermogenswinstbelasting, maar niet op dit moment.

De Antwerpse burgemeester was vandaag te gast om een toespraak te geven voor de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS). Spreken over het fiscaal regime van de bedrijfswagens is voor De Wever geen goed idee, zo liet hij verstaan. "Ik heb weinig behoefte aan al die debatten. Er moet worden bestuurd vanuit het regeerakkoord en dit staat er niet in."

De Wever begrijpt niet dat verschillende partijen hun standpunt in de media duidelijk maken. "Wij komen pas naar buiten als er een overeenkomst is binnen alle meerderheidspartijen. Die regeling voor bedrijfswagens is er trouwens gekomen als antwoord op de stijgende loonkosten. Deze deur openen, betekent dat er ook andere worden geopend", stelt hij.

Er moet worden bestuurd vanuit het regeerakkoord en dit staat er niet in

Bart De Wever

Open voor discussie over vermogenswinstbelasting

Over een vermogenswinstbelasting zei De Wever dan weer dat de kunst om veel te innen lage tarieven zijn. De voorzitter vindt 2014 overigens niet het ideale moment om te praten over een doorgedreven tax shift. "Fiscale hervormingen moet je doorvoeren in periodes van hoogconjunctuur."

Een vermogensbelasting blijft onbespreekbaar voor Bart De Wever, maar een bijkomende vermogenswinstbelasting kan deel uitmaken van een onderhandeling. "We staan open voor discussie, maar voor ons zijn er duidelijke voorwaarden verbonden aan een dergelijke maatregel", zegt de voorzitter. "Hij moet kaderen in een daling van de loonlasten."

Een grote fiscale hervorming wordt volgens de N-VA'er hoe dan ook beter uitgevoerd in een periode van economische hoogconjunctuur. "Wat sommigen een tax shift noemen, komt op dit moment neer op een tax lift", besluit hij.

Fiscale hervormingen moet je doorvoeren in periodes van hoogconjunctuur

Bart De Wever over een tax shift