De Wever wil coalitievoorstel Forza Ninove intern bekijken: "Wij besturen niet met extremisten, maar situatie in Ninove is bijzonder"

Forza Ninove van Guy D'Haeseleer behaalde gisteren 40% van de stemmen. Een resultaat dat niet te negeren valt, volgens Bart De Wever.
Bas Bogaerts Forza Ninove van Guy D'Haeseleer behaalde gisteren 40% van de stemmen. Een resultaat dat niet te negeren valt, volgens Bart De Wever.
N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de situatie in Ninove, waar Vlaams Belang-kopstuk Guy D'haeseleer met Forza Ninove een coalitie wil vormen met de lokale Vlaams-nationalisten, "intern bekijken". Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. "Ik zeg zeker geen ja, maar als iemand 40 procent van de stemmen haalt, dan is dat wel een heel sterk democratisch mandaat."

Forza Ninove, de partij van lokaal Vlaams Belang-kopstuk Guy D'haeseleer, haalt 40 procent van de stemmen in Ninove. D'haeseleer en co hebben 15 van de 33 zetels in de gemeenteraad in handen, en kijken naar de twee zitjes van N-VA om samen aan een meerderheid te komen. 

"Er zijn niet zoveel mogelijkheden. Ik behoor tot de club flaminganten, dus is het de logica zelve dat ik eerst met die mensen ga praten. Onze programma's liggen het dichtste bij elkaar", zei D'haeseleer op Radio 1. "Ik hoop dat de nationale N-VA-afdeling zich niet te veel moeit en zich focust op de inhoud."

Guy D'Haeseleer wil met de N-VA in Ninove praten over een coalitie. "Ik behoor tot de club flaminganten, dus is het de logica zelve dat ik eerst met die mensen ga praten."
Bas Bogaerts Guy D'Haeseleer wil met de N-VA in Ninove praten over een coalitie. "Ik behoor tot de club flaminganten, dus is het de logica zelve dat ik eerst met die mensen ga praten."

"Niet voor te springen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever "staat daar niet voor te springen", reageerde hij even later. "We gaan die situatie intern moeten bekijken. Ik zeg zeker geen ja, maar als iemand 40 procent van de stemmen haalt, dan is dat wel een heel sterk democratisch mandaat. Hij moet wel een partner kunnen vinden, en daar staan wij niet voor te springen want het geeft een hele hoop troep", zei hij. 

Uitsluitsel wil De Wever nog niet geven. "Ik ken de betrokkenen niet goed, ken de situatie niet goed. Ik heb na drie uur slapen geen pasklare antwoorden op alle vragen. De algemene lijn is dat wij met extremisten niet besturen, en dat blijft zo. Maar in Ninove is er een bijzondere situatie. Ik ben geen fan van monstercoalities om iemand uit te sluiten, maar ik ben er ook geen fan van om iemand van een extreme partij aan de sjerp te helpen." 

Bekijk ook: het filmpje dat moet bewijzen dat Forza Forze Ninove-fans geen Hitlergroet brachten:

Bekijk ook: "Wat gebeurt er nadat u gestemd heeft?"
344 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thiery Vansweevelt

  @Jan Mulders Ze zijn vertegenwoordigd met zetels in de gemeenteraad. Wat is er dan ondemocratisch?

 • Thiery Vansweevelt

  @Carla Vanholder Dat is dan vooral jouw perceptie, waarmee ik niet gezegd hebt dat er geen problemen zijn. Of het draconische beleidsvoorstel van Guy daarop het antwoord is, durf ik ten stelligste te betwijfelen... We zullen zien. Ik leid uit je antwoord af dat vooral die andersgekleurdheid voor u een probleem is?

 • Daniel Wouters

  En voor Antwerpen volgende keer Forsa Antverpia?

 • Gino Denil

  BDW kan maar beter het cordon handhaven. Want als dat sneuvelt heeft hij niet alleen een probleem met de Walen na mei 2019. Maar dan kunnen alle andere partijen in Antwerpen ook samen besluiten om een anti N-VA coalitie te formeren. In de politiek is alles mogelijk.

 • Peter Buyck

  Ja Beste Guy, iedereen gebruikt de 'Hitlergroet' om te wijzen naar de overkant.... Maak dat effe de ganzen wijs.