De Wever werkt naarstig aan basisakkoord met PS

UNKNOWN
Informateur Bart De Wever werkt aan een basisakkoord met de PS. Als het lukt om zo'n akkoord te bereiken, volgt er mogelijk een tweede snelle gespreksronde met de partijen. Er is echter geen sprake van een ontwerpakkoord tussen de N-VA en de PS zonder de andere mogelijke coalitiepartners, reageert de PS.

De informateur rondde eergisteren het officiële gedeelte van zijn opdracht af. De voorbije twee weken pleegde hij onder meer overleg met de voorzitters van Kamer en Senaat, de regeringsleiders van de deelstaten, allerlei sociaaleconomische actoren en de politieke partijen. Vrijdag bracht De Wever opnieuw verslag uit bij de koning.
 
Gisteren en vandaag werkte De Wever nog een reeks contacten af, en zette hij zich aan het schrijven voor zijn eindrapport, dat hij woensdag klaar zou willen hebben. Het zou nu de bedoeling zijn om met de andere grote winnaar van de verkiezingen, de PS, een soort basisakkoord te bereiken. Lukt dat, dan volgt er mogelijk een nieuwe (korte) overlegronde met de partijen.

Volgens de PS is een basisakkoord echter nog niet meteen in zicht. "Er zijn natuurlijk contacten om mekaar beter te begrijpen, maar er is zeker geen sprake van een ontwerpakkoord zonder de andere mogelijke toekomstige coalitiepartners", reageert de partijwoordvoerster. Uit N-VA-hoek is dan weer te horen dat de andere partijen uiteraard zullen betrokken worden bij het voorakkoord.

Als De Wever een akkoord kan bereiken met de PS, dan komt hoogstwaarschijnlijk PS-voorzitter Elio Di Rupo aan zet als formateur. (belga/eb/sam)