De Wever was populairste lijsttrekker tijdens verkiezingen

Bart De Wever gisteren in het Vlaamse parlement.
BELGA Bart De Wever gisteren in het Vlaamse parlement.
N-VA-voorzitter Bart De Wever was zondag de populairste lijsttrekker bij de verkiezingen. De Wever haalde van alle lijsttrekkers de hoogste 'personificatiegraad' - de meeste voorkeurstemmen ten opzichte van het totaal aantal voorkeurstemmen voor zijn partij. Dat blijkt uit onderzoek van de Gentse universiteit. De Wever's partijgenoot Theo Francken volgt op plaats 2, CD&V-kopstuk Hilde Crevits sluit de top 3 af.

De onderzoeksgroep Gaspar van de faculteit politieke en sociale wetenschappen aan de UGent heeft het gebruik van voorkeurstemmen bij de verkiezingen van afgelopen zondag geanalyseerd. Daaruit blijkt dat kiezers voor de vierde verkiezing op rij minder voorkeurstemmen en meer lijststemmen hebben uitgebracht. Voor het Vlaams, federaal en Europees parlement bracht net iets meer dan de helft van de kiezers een voorkeurstem uit, terwijl dan in 2003 gemiddeld nog twee op drie kiezers was. Voor de Kamer en het Vlaams parlement bevindt het percentage van voorkeurstemmen zich nu zelfs onder het niveau van 1995.

In de kieskringen waar de absolute partijkopstukken opkwamen, steeg het aandeel voorkeurstemmen wél. Dat was bijvoorbeeld het geval voor de Vlaamse verkiezing in Antwerpen, waar partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Meyrem Almaci (Groen) opkwamen. In Limburg, Vlaams-Brabant en Namen hadden CD&V-voorzitter Wouter Beke, N-VA-kopstuk Theo Francken en cdH-voorzitter Maxime Prévot hetzelfde effect. 

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen is een geval apart: daar zorgde Vlaams boegbeeld Hilde Crevits voor een forse toename in het aantal voorkeurstemmen voor CD&V, alleen zorgt de opmars van Vlaams Belang er in die provincie voor dat er globaal wél een daling is. De extreemrechtse partij haalt trouwens overal in Vlaanderen opvallend weinig voorkeurstemmen. Dat verklaart trouwens voor een deel de algemene daling: partijen die het goed deden, halen traditioneel veel minder voorkeurstemmen.

Op partijniveau blijven de christendemocraten bij CD&V en cdH de keizers van de voorkeurstem. Die partijen staan historisch erg sterk op nationaal en lokaal vlak, waardoor ze altijd overal kopstukken konden uitspelen. Die koppositie moeten ze ook nu niet afgeven, ondanks het mindere resultaat voor de partij in het algemeen. De andere traditionele partijen (Open Vld en sp.a) volgen, met allemaal percentages rond de 60 procent, terwijl de nieuwere partijen als Groen, Vlaams Belang en PVDA het met minder dan 50 procent aan voorkeurstemmen moeten doen. N-VA schippert wat tussenbeide. 

Populariteit

Het aantal voorkeurstemmen voor een lijst hangt natuurlijk samen met de populariteit van de kandidaten op die lijst. De UGent vergeleek de personificatiegraad van de lijsttrekkers - of hoe populair ze zijn binnen hun eigen lijst op basis van het aantal naamstemmen tegenover het totale aantal voorkeurstemmen voor de partij - en hun penetratiegraad binnen de kieskring, of het aantal voorkeurstemmen van de lijsttrekker versus het totaal aantal uitgebrachte stemmen in die kieskring. 

N-VA-voorzitter Bart De Wever spant daar de kroon. Hij heeft de hoogste personificatie- en penetratiegraad van alle lijsttrekkers. Zijn partijgenoot Theo Francken volgt op twee, CD&V-kopstuk Hilde Crevits staat op de derde plaats. Daarna volgen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, N-VA-Kamerlid Zuhal Demir (al heeft zij wel een hogere penetratiegraad dan Van Grieken) en onafhankelijk kandidaat voor Vlaams Belang Dries Van Langenhove. Europees is Guy Verhofstadt het eerste kopstuk, op plaats 7 in de algemene rangschikking. Sp.a-voorzitter John Crombez, N-VA'er Jan Jambon en Peter Mertens van PVDA vervolledigen de top 10.

Franstalig België

In Franstalig België spant PVDA-kopman Raoul Hedebouw de kroon, gevolgd door cdH-voorzitter Maxime Prévot en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Uittredend premier Charles Michel volgt pas op plaats 8. Hij kon maar 64 procent van de MR-voorkeurstemmers naar zich toe trekken, terwijl Bart De Wever daar bijvoorbeeld bij bijna 90 procent van de kiezers in slaagt.

Bekijk hier de voorkeurstemmen bij de Vlaamse en federale verkiezingen:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Van Roy

  Jean Gobin iknwist niet dat de NVA de afgelopen 5 jaar alleen hadden geregeerd in Belgiė. Toch raar alles wat fout is gegaan is de schuld van BDW. Maar er waren nog andere partijen. En de vroegere partije deden het niet veel beter anders zou ons land geen 250 miljard schuld hebbë.

 • Carl Vangenechten

  Zijn winst zou veel groter geweest zijn als hij in het voorzittersdebat zich wat beleefder had opgesteld tegenover Van Grieken.

 • Karel Van Beeck

  Ok, werk dan maar tot na je 67ste!

 • Rania Desaegher

  BDW is dan ook een intelligent man die steeds zichzelf blijft, niet rond de pot draait en geen show opvoert. Dat appreciëren de mensen ook.

 • Norbert Corten

  De kiezers zijn niet dom die zien wel wie verstandig en rationeel genoeg is om een compromis voor de samenstelling van eventuele toekomstige coalities in dit moeilijke land samen te stellen,wat zich vertaald in het aantal voorkeurstemmen. Dankzij DE Wever en Janbon heeft de NVA de verwachtte achteruitgang na regeringsdeelname nog kunnen beperken en blijft de NVA de onbetwistbare grootste partij..