De Wever vindt geen medestanders voor plan om te snoeien in parlementsleden

BELGA
Bart De Wever lijkt alleen te staan met zijn plan om de Senaat af te schaffen en mandaten te schrappen in de Kamer en de deelstaatparlementen. Het idee, dat hij afgelopen weekend lanceerde in De Morgen, kan bij de andere partijen maar op weinig enthousiasme rekenen, zo blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad.

"Ik begrijp dat De Wever moeilijk kan inschatten hoeveel werk in de Kamer wordt verzet", zegt Kristof Calvo in Het Nieuwsblad, "want we hebben hem de jongste maanden nauwelijks gezien." De Groen-fractieleider zegt geen tegenstander te zijn van minder politici, maar is van mening dat die kunnen weggehaald worden in de Senaat of in de provincies.

Ook CD&V reageert met een schampschot. "Natuurlijk kunnen we het met minder parlementsleden doen", aldus fractieleider Koen Van den Heuvel van het Vlaams Parlement. "In bepaalde partijen kunnen sommigen het zelfs helemaal alleen."

Volgens politicoloog Dave Sinardet heeft De Wever een punt als hij zegt dat niet elk parlementslid een even hoge toegevoegde waarde heeft. "Maar het grootste probleem zit bij ons politiek systeem, waarbij de partijtop heel veel te zeggen heeft", meent hij. Hij verwijst ook naar 2003, toen de N-VA enkel overleefde dankzij de ene zetel van Geert Bourgeois in West-Vlaanderen. "Die zou de N-VA wellicht niet gehad hebben indien er een derde minder zetels te verdelen waren geweest."