De Wever versus De Wever? Anuna reikt Bart de hand: “Ik wil samenwerken. Klimaat heeft geen kleur”

Photonews, Belga
De bekende jonge klimaatactiviste Anuna De Wever wil niet de tegenstander van N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn, die onlangs scherpe kritiek uitte op de klimaatbrossers. Dat zei de 17-jarige vandaag in ‘Touché’ op Radio 1. “Ik wil samen naar een klimaatambitieus beleid zoeken”, liet ze verstaan.

Volgens Bart De Wever zouden de leerlingen in plaats van te spijbelen beter meewerken aan een technologische oplossing voor het probleem, zo sprak de N-VA-voorzitter vorige week. De Wever wil naar eigen zeggen niet meegaan in een “doemscenario”. “Ik begrijp de frustratie, maar dat mag niet omgezet worden in een vorm van apocalyptisch denken waarbij jongeren bijna betogen tegen hun eigen levensstijl.” 

“Ecorealistisch”

De N-VA-voorzitter houdt vast aan de “ecorealistische” houding van zijn partij. “Ik denk dat dit probleem alleen opgelost kan worden als je het bekijkt door een bril van innovatie en economische groei. Zo heeft de mensheid dat altijd gedaan en dat is ook mijn boodschap. Het probleem ten gronde oplossen gaan we echt niet doen met groene taksen en culpabiliseren van mensen.”

Achternaamgenote Anuna De Wever reageerde vandaag op de radio. “Er zijn al veel klimaatexperten”, zei ze. “Als wij wachten tot wij ook zover zijn, dan is het sowieso te laat. En misschien worden we dan ook wel genegeerd.” 

Er zijn al veel klimaatexperten. Als wij wachten tot wij ook zover zijn, dan is het sowieso te laat. En misschien worden we dan ook wel genegeerd

Anuna De Wever

De activiste roept op tot samenwerking. “Ik zou eigenlijk willen samenwerken met Bart De Wever en met alle politieke partijen voor een klimaatambitieus beleid. Het klimaat heeft geen politieke kleur, het staat daarboven en belangt iedereen aan.”

Lees ook: Portret van Anuna De Wever (17), de klimaatstrijdster die geen jongen en geen meisje wil zijn.

“Ik kan er niet meer tegen”

Anuna riep ook álle politici op om te stoppen met elkaar met de vinger te wijzen. “Ik kan er niet meer tegen. Samenwerken is het belangrijkste. Ik vind het belachelijk dat ik mij daar als 17-jarige achter moet zetten. Komaan. Sla de handen in elkaar en begin eraan.”

Photo News

Tot slot toonde het gezicht van de Youth For Climate-acties zich erg blij met de steun van acteur en verwoed klimaatactivist Leonardo DiCaprio, die op sociale media zijn steun uitsprak voor de Belgische schoolprotesten. “Echt geweldig.”

Bekijk ook:
115 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • verhoye didier

  Anuna ,doe gewoon wat je zelf wil doen ,en niet achterom kijken ,dat kan van alles zijn .het zijn levenslessen .

 • Carl Op de Beeck

  Anuna is objectief, Bart kijkt niet verder dan zijn eigen partijbelang.

 • machteld vandenbroecke

  Gino Denil volledig met u eens!

 • Danny De Maeyer

  Studenten en professors organiseer jullie en werk zelf concrete voorstellen inzake klimaat, in detail uit die financieel haalbaar zijn. Ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat politici praatjes zullen blijven verkopen en er verder weinig zal gebeuren buiten hun lopende trage aanpak, want dit kost toch altijd zo veel geld.

 • Eddy Van der Vliet

  Van de kant van groen is er nog geen enkel zinnig en te verwezenlijken voorstel gekomen, de kudde schapen alleen maar bang maken en hopen dat ze op groen gaan stemmen. In debat gaan met experten die niet achter groen staan is "not done" want dan moeten ze inzien dat ze bijna niks kennen van de hele materie. Ze werken samen met een adviesbureau waarvan de moeder van juffrouw De Wever de grote baas is, als dat dan geen kleur bekennen is ??????