De Wever vat tweede ronde Vlaamse formatie aan

Bart De Wever zal vandaag eerst Tom Van Grieken van het Vlaams Belang ontmoeten.
Photo News Bart De Wever zal vandaag eerst Tom Van Grieken van het Vlaams Belang ontmoeten.
N-VA-voorzitter Bart De Wever vat vandaag de tweede gespreksronde aan voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Vlaams Belang komt als eerste op bezoek. Ook op de andere niveaus lopen de gesprekken voort.

Na een eerste consultatieronde vatten De Wever en zijn team een tweede reeks gesprekken aan. Daarin mag het al meer over de inhoud gaan. Wie er in de tweede ronde niet meer bij is, is PVDA. Ditmaal lijkt de N-VA-voorzitter van groot naar klein te willen gaan. Het is alleszins Vlaams Belang dat deze ochtend als eerste op de koffie mag.

De enige andere partij die bevestigt dat ze een uitnodiging in de bus kreeg, is sp.a. De andere partijen blijven discreet. Ook over de plaats waar de gesprekken plaatsvinden, hullen de onderhandelaars zich in stilzwijgen.

Discretie

Dezelfde discretie geldt op het federale niveau, waar informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte donderdag weer op het paleis worden verwacht om verslag uit te brengen van hun missie. In Brussel ontvangen PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort de vertegenwoordigers van PVDA en het cdH.

In het zuiden van het land overleggen PS-voorzitter Elio Di Rupo en voormalig minister-president Paul Magnette dinsdagmorgen in Namen met de vakbonden. Na de middag trekken ze naar Brussel. Daar hebben ze in het parlement van de Franse gemeenschap een onderhoud met DéFI-voorzitter Olivier Maingain met het oog op de vorming van een regering in de Franse gemeenschap.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  De bal ligt in het kamp van de Vlaamse trado-partijen. Wat is voor hen het belangrijkste : het zelfbestuur voor Vlaanderen of de verderzetting van een nieuw-socialistisch federaal bestuur op kosten van Vlaanderen.

 • Bjorn Bonny

  idd Patrick, het begint te dagen bij u!

 • Gerry Cle

  Een Vlaamse regering vormen is geen enkel probleem maar een Vlaamse regering die compatibel is met de federale is een ander paar mouwen. Vermits VB weinig of geen realistische programmapunten heeft zie ik niet in hoe die mee kunnen regeren. Hoezeer de anderen het ook zouden willen. @Alain De Bois: Uw racistische opmerking is ronduit schandalig.

 • anna vandenberg

  De andere partijen zullen De Wever in de richting van VLbelang duwen om op federaal niveau samen te kunnen besturen met de PS en PVDA. Zolang kunnen ze geen kleur bekennen, als ze samengaan met de PS en PVDA zonder dat een Vlaamse regering gevormd is bestaan ze niet meer de volgende verkiezing. Vier jaar zal het thema zijn, de rascistische Vlaamse regering en wij behoren bij de goeden.

 • Roger Vanopstal

  Uiteraard kan de N-VA, zelfs BDW niet, de anderen dwingen om met het VB in zee te gaan. Bovendien is het federale nog steeds het belangrijkst , alleen al vanwege de migratie. Daar heeft BDW de handen helemaal niet vrij, of hij wordt buiten spel gezet en vooral de grenzen worden gewoonweg afgeschaft. Iedereen welkom en de boer, hij ploegde voort.