De Wever tijdens openingscollege aan Gentse faculteit: "Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen, voorbarig en naïef"

Bart De Wever (midden) en de andere partijvoorzitters tijdens het openingscollege van Carl Devos.
BELGA Bart De Wever (midden) en de andere partijvoorzitters tijdens het openingscollege van Carl Devos.
Naar jaarlijkse traditie ontving professor Carl Devos voor zijn openingscollege Politicologie één of meerdere politieke kopstukken. Dit jaar mochten de voorzitters van de zes Vlaamse partijen de eerste les aan de Gentse universiteit openen. 

 De opdracht van professor Carl Devos - om het te hebben over wat de lokale partijafdelingen bindt met het oog op de verkiezingen van oktober - lapten de meesten aan hun laars: identiteit, migratie en zorg domineerden het college. Te gast waren Bart De Wever (N-VA), John Crombez (sp.a), Wouter Beke (CD&V), Meyrem Almaci (Groen), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang). 

Sp.a

Omdat N-VA-voorzitter Bart De Wever te laat kwam - de schuld van het Gentse circulatieplan, zou hij bij aankomst sakkeren - mocht sp.a-kopman John Crombez de spits afbijten. 

Hij lanceerde opnieuw een pleidooi voor zorgzekerheid, wat "ze gerust in de grondwet mogen verankeren", maar onderstreepte vooral ook het verschil met rechts. "Bij veel politici hoor je dat er geen alternatief is. De kerncentrales kunnen niet dicht, de files nemen toe omdat de economie moet groeien, er zijn nu eenmaal wachtlijsten in de zorg. Mensen die het omgekeerde durven doen, worden weggezet als idealisten. Maar er is wel een alternatief, dat is geen kwestie van kunnen, maar van willen", klonk het strijdvaardig.

N-VA

N-VA-voorzitter De Wever wilde het vooral over identiteit hebben, en koppelde daar het migratiedebat aan: "Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen, dat is voorbarig en naïef." 

"Gemeenschappen hebben minimale consensus nodig over een aantal fundamentele waarden, of ze gaan ten onder." De N-VA-voorzitter had het onder meer over de Nederlandse taal en de verlichtingswaarden. Hij pleitte ook opnieuw voor een neutrale schoolomgeving, zonder religieuze of andere culturele symboliek. "Dat heeft niets met racisme te maken. De schoolbanken zijn niet het verlengde van de living thuis, maar de voorkamer van de maatschappij."

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen, dat is voorbarig en naïef

N-VA voorzitter Bart De Wever

Groen

Meyrem Almaci had het dan weer over ongelijkheid en klimaatverandering. "De twee grootste uitdagingen waar we voor staan", volgens haar. Ze waarschuwde verder nog voor polarisering: "We leven in een veranderend tijdperk. Dan is het verleidelijk om angst te gebruiken als politiek middel om mensen te verdelen en om te polariseren. Wij als groenen kiezen ervoor om oplossingen mogelijk te maken en om dingen te realiseren."

Vlaams Belang

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken legde de nadruk op migratie, met enkele niet mis te verstane sneren richting bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA). "Links pleit voor sociale zekerheid voor iedereen, gecombineerd met open grenzen. Dat is onbetaalbaar. Het N-VA-model wil besparen op sociale zekerheid, in combinatie met open grenzen. Dat is onaanvaardbaar. Wij willen sociale zekerheid voor iedereen, mét een migratiestop", aldus van Grieken, die besloot met een standje voor De Wever omdat diens partij "de trapsgewijze uitbetaling van kindergeld voor migranten had aangekondigd, maar dan toch tegenstemde in het Vlaams parlement".

Het N-VA-model wil besparen op sociale zekerheid, in combinatie met open grenzen. Dat is onaanvaardbaar.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

Open Vld

Gwendolyn Rutten zette vooral "ambitie, optimisme en samenwerking" in de verf. Drie ingrediënten die er volgens de Open Vld-voorzitster voor zorgen dat steden en gemeenten met een liberaal bestuur, "net dat tikkeltje meer" succesverhalen van individuele burgers kunnen optekenen. Een verwijzing naar Bart Somers, burgemeester van Mechelen en verkozen tot beste burgemeester van de wereld, kon daarbij niet ontbreken.

CD&V

Wouter Beke tot slot wilde de studenten ervan overtuigen dat ze zelf iets kunnen doen tegen de "saus van verruwing en verzuring die over de maatschappij wordt gegoten". Hij kwam met een 13-puntenplan waarmee de CD&V-kandidaten "de toekomst in eigen handen willen nemen". Onder meer dialoog, respect voor iedereen, zorg en verbondenheid moeten daarvoor zorgen, klonk het bij de CD&V-voorzitter.

Bart De Wever kwam wat later toe.
Photo News Bart De Wever kwam wat later toe.
Het openingscollege in 2016.
BELGA Het openingscollege in 2016.80 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Proost

  IEDEREEN IS VAN DE WERELD EN DE WERELD IS VAN IEDEREEN !!! Ook al zou menig flamingant dit graag anders zien, toch is het ZO !! Houdt uw stokerij voor uzelf en uw achterban, de linkse ratten zullen u beetje bij beetje oppeuzelen, ook in uw bastion!!

 • Michel Roman

  Wereldvreemde De Wever is blijkbaar snel de weg kwijt één keer hij 't schoon verdiep verlaat.

 • Tom Faes

  De Wever is de kampioen. De kampioen in het verdelen van mensen. Ruzie stoken, postjes pakken en ons pluimen .

 • Bruno Vermeire

  Die onderste foto, is die genomen op het moment dat de wever ging spreken ?

 • Jan Pauwels

  De wereld is blijkbaar van Bart De Wever?