De Wever roept Peumans op het matje na diens kritiek op Francken

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).
BELGA Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).
N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt dat hij begrip kan opbrengen voor de kritiek van partijgenoot en Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans op staatssecretaris Theo Francken, die volgens Peumans "niet de geknipte man" zou zijn om N-VA te leiden. Maar De Wever vindt het wel jammer dat die kritiek niet intern werd geuit. 

"Ik betreur echter dat Jan zijn kritiek niet intern heeft geuit en gehouden", zegt De Wever. "Ik heb er moeite mee dat hij dat in de media heeft gedaan, daar is hij volgens mij wat te ver gegaan."  De Wever wil nu "een goed gesprek" hebben met Peumans en wil niet vooruitlopen op een eventuele vermaning.

De Wever zegt verder de mening van Peumans te respecteren en benadrukt dat daar ruimte voor is binnen de organen van de partij. "Intern wordt er wel vaker stevig gediscussieerd, wij hebben een stevige basisdemocratie", zegt hij. "Mijn indruk is wel dat de analyse van Jan niet breed gedragen wordt bij het partijbestuur of de basis."

Volgens Peumans ergeren met name oude Volksuniërs binnen N-VA zich in toenemende mate aan het bijwijlen harde woordgebruik van Francken. Verder in het interview met Het Belang van Limburg uitte Peumans ook kritiek op de keuze voor Zuhal Demir als kandidaat-burgemeester in Genk.

Eerder liet ook Francken zelf al optekenen dat hij niet opgezet was met de openlijke kritiek van Peumans. Hij verwees daarbij naar het uiteenspatten van de Volksunie als gevolg van interne twisten.

N-VA-voorzitter Bart De Wever (rechts) begroet partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken. Foto uit januari 2016.
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever (rechts) begroet partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken. Foto uit januari 2016.76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Deze namiddag nog even gehoord van Peumans , wat ik gezegd heb heb ik gezegd en dat blijft mijn overtuiging punt

 • Peter Nols

  Wacht maar, de tijd dat De Wever commentaar op Francken heeft is niet veraf, of hadden jullie nu gedacht dat De Wever vanuit Antwerpen zo'n Hagelands boerke veel zal gunnen.

 • Tomas Hermans

  Peumans heeft nochtans dik gelijk. Die Francken kan nog geen turnkring leiden. Moet ook om de paar dagen zijn woorden inslikken, zijn uitspraken nuanceren, spijt hebben van zijn communicatie, enz enz om maar te zwijgen van 't feit dat buiten in de gazet staan die mens eigenlijk helemaal niks doet...

 • Brecht Didden

  De waarheid mag niet gezegd worden van Bartje

 • Gino Denil

  Misschien moet Michel Dewever op het matje roepen omwille van zijn uitlatingen over de regering.