De Wever: "PS voert meest asociale beleid dat je kan voeren"

De N-VA wil na de verkiezingen ingrijpende socio-economische hervormingen doorvoeren en de staat zo inrichten dat de PS die hervormingen niet kan terugschroeven. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van N-VA in Gent.

De Wever blikte vooruit naar de verkiezingen van 25 mei. Dan kunnen de Vlamingen kiezen tussen het "PS-model" of het "N-VA-model". Het sociaal systeem van ons land blijft enkel betaalbaar als er een ander beleid komt, zei De Wever. Niet de N-VA is asociaal, wel het federale beleid waar de PS al een kwarteeuw aan deelneemt, luidde het.

"De koopkracht van alle mensen staat onder druk. We betalen steeds meer belastingen, maar krijgen geen efficiënte dienstverlening van de overheid. We betalen enorm veel sociale bijdragen, maar onze sociale zekerheid is niet sociaal en niet meer zeker. Het beleid dat de PS voert, is het meest asociale beleid dat je kan voeren", zei De Wever.

Nieuwe staatsstructuur
De N-VA wil hervormingen en een nieuwe staatsstructuur moet die hervormingen verankeren, zei De Wever. "Want wij kunnen wel moeilijke beslissingen nemen om terug ruimte te creëren voor economische groei. Maar wat als na vijf jaar de PS terug om de hoek komt piepen en alle maatregelen terugdraait? Dan zijn we terug bij af. En begint alles weer van voor af aan. Zonder confederalisme zijn de sociaal-economische maatregelen die we nemen steeds onder het voorbehoud dat de PS niet terugkeert naar de macht. Daarom moeten wij de omslag naar het confederalisme maken", zei de N-VA-voorzitter.