De Wever: "PS saboteert vooruitgang door jobs te vernietigen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zich op Twitter kritisch uitgelaten over de PS, na de mislukte overnamedeal tussen bpost en PostNL. "PS saboteert de vooruitgang door met onze welvaart te spelen en jobs te vernietigen", klinkt het. Eerder vandaag was ook minister van Post Alexander De Croo (Open Vld) hard voor de partij. "De maskers vallen af", reageerde hij op Radio 1.

Het afspringen van de deal tussen bpost en PostNL is in grote mate de verantwoordelijkheid van voormalig minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Dat herhaalde De Croo vanmorgen in 'De Ochtend', nadat hij zich eerder al kritisch getoond had in De Tijd.

"Een overname had goed nieuws kunnen zijn voor beide bedrijven", klonk het op Radio 1. Maar de Nederlanders hebben dit weekend bijzonder verkrampt gereageerd." Die reactie kwam er nadat Labille vrijdag op de RTBF had gezegd dat de verkoop van een deel van het overheidsbelang in het postbedrijf nakend was. De PS'er sprak van "een kwestie van uren".

Minister van Post Alexander De Croo noemt de afgesprongen deal "een gemiste kans".
belga Minister van Post Alexander De Croo noemt de afgesprongen deal "een gemiste kans".

'Labilles enige bedoeling was een staking te veroorzaken bij bpost'

Alexander De Croo

"Wetten gelden voor iedereen"

Foute informatie, aldus De Croo. "De overheid heeft geen enkele intentie om aandelen te verkopen, juist het tegenovergestelde." Bovendien heeft Labille volgens de minister beursgevoelige informatie verspreid. "Daar zijn wetten over, en die gelden voor iedereen. Ook voor de voorzitter van de socialistische mutualiteiten."

De mededeling van Labille leidde tot speculatie en het schorsen van de aandelen bpost en PostNL. "Zijn enige bedoeling was een staking te veroorzaken bij bpost", zegt De Croo. "Voor een socialistische partij die zegt dat ze niets met de stakingen te maken heeft, vallen de maskers nu toch een beetje af."

"Totaal misplaatst"

Ook Bpost-ceo Koen Van Gerven was 'not amused' met de uitlatingen van Labille. "Ik weet niet wat hij daarmee bedoeld heeft, maar in dergelijke dossiers is grote discretie vereist. Zijn uitlatingen waren totaal misplaatst, en dat weet hij zelf ook", zo reageerde Van Gerven aan Belga.

De Croo sluit zich aan bij de kritiek. De Open Vld'er noemt de afgesprongen deal "een gemiste kans", maar "er zullen nog wel kansen komen". "Bpost is een performant bedrijf met een goede relatie tussen de directie en de vakbonden. Vandaag is bpost het sterkste postbedrijf in Europa. Maar de postmarkt is in volle verandering. Het volume verstuurde brieven daalt elk jaar, maar het volume pakjes groeit. Met de overname had bpost zich internationaal kunnen versterken en groter worden in pakjes."

Bpost-CEO Koen Van Gerven.
BELGA Bpost-CEO Koen Van Gerven.

Twitter

Intussen heeft ook N-VA-voorzitter Bart De Wever via Twitter op de zaak gereageerd. "Terwijl #Begov hervormt, saboteert @PSofficiel de Vooruitgang door met onze welvaart te spelen, jobs te vernietigen", luidt het.

Vanuit N-VA-hoek regende het eerder vandaag al reacties op Twitter:

"Kort door de bocht"

Labille zelf is verbaasd over de uitlatingen aan zijn adres. "Het is een beetje kort door de bocht om te laten uitschijnen dat een klein zinnetje van tien seconden een al maanden aan de gang zijnde onderhandeling kan doen instorten", zo verklaarde de socialist aan Belga.

"Mijn verklaringen waren niet gelinkt aan een verkoop of overname, wat een zeer goede zaak zou zijn geweest. Ik heb enkel alarm willen slaan over een verlies van het openbaar statuut van bpost indien de staat haar participatie zou verlagen tot minder dan 50 procent", aldus Labille, die meent dat de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de toenaderingsgesprekken tussen het Belgische en Nederlandse postbedrijf bij anderen moet gezocht worden.

De oud-minister ontkent ook dat hij met zijn uitspraken een staking wou uitlokken. "De vakbonden hebben niemand nodig om te beslissen om het werk stop te zetten." De opschorting van het aandeel van bpost op de beurs had volgens Labille sowieso plaatsgevonden in het kader van de onderhandelingen tussen beide bedrijven.

Voormalig minister Jean-Pascal Labille (PS).
BELGA Voormalig minister Jean-Pascal Labille (PS).

'Ik heb enkel alarm willen slaan over een verlies van het openbaar statuut van bpost indien de staat haar participatie zou verlagen tot minder dan 50 procent'

Jean-Pascal Labille

Geen juridische acties

Bpost is niet van plan om juridische acties op te starten tegen Labille. "Het is niet aan ons om daarover te beslissen en bijgevolg niet aan de orde", klinkt het bij het postbedrijf.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) van zijn kant zal een analyse starten, met de bedoeling een tijdslijn te bekomen "van wie wanneer over welke informatie beschikte", aldus een woordvoerder. Dat is een standaardprocedure bij grote marktgebeurtenissen. Na dergelijke analyse behoort een onderzoek door de FSMA steeds tot de mogelijkheden, luidt het nog.

Staking in Nijvel

De mislukte postdeal laat zich ook voelen op de werkvloer van het postbedrijf. Zo heeft het personeel van het verdeelcentrum van bpost in Nijvel vanochtend het werk neergelegd. Ook in de postkantoren van Borgworm en Wezet gingen de werknemers in staking.

Ze protesteren tegen het slecht beheer bij het postbedrijf én "spanningen als gevolg van de onderhandelingen" tussen bpost en PostNL. Dat zegt Eve Izquierdo van de Franstalige socialistische overheidsvakbond.

"Ook al zijn de onderhandelingen mislukt, toch zijn de mensen ongerust", aldus de vakbondsafgevaardigde. Het postpersoneel vreest een uitholling van hun statuut. Nog volgens de vakbondsvrouw zal de geplande actie morgen "bijzonder goed" worden opgevolgd bij de post.

'Ook al zijn de onderhandelingen mislukt, toch zijn de mensen ongerust'

Vakbondsafgevaardigde