De Wever: "Politieke stakingen zijn heel lichtzinnig en gevaarlijk"

BELGA
"Dat men in Franstalig België zeer stakingsbereid is, doet me vermoeden dat het om politieke stakingen gaat die gericht zijn tegen de regering." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Dat is heel lichtzinnig en heel gevaarlijk. Ik kan alleen maar hopen dat men daarmee stopt".

De regering moet in korte tijd een reeks hervormingen op de sporen zetten. "Ik begrijp dat mensen zich willen laten horen", aldus De Wever in de marge van de voorstelling van de grootste diamant in het Antwerpse MAS. Maar dat men "voor het minste en geringste naar het stakingswapen grijpt om hervormingen tegen te houden die toch moeten gebeuren is onbegrijpelijk", luidde het.

Voor De Wever is er geen alternatief. "Het is aan deze regering om ons uit de problemen te fietsen, we moeten erdoor". De stakingen maken naar zijn zeggen pijnlijk duidelijk wat een van de pijnpunten in België is, "een socialistisch gedomineerd Wallonië dat alle hervormingen tegenhoudt en dat denkt dat we de schulden eeuwig kunnen blijven opstapelen".

Dat men voor het minste naar het stakingswapen grijpt om hervormingen tegen te houden die toch moeten gebeuren is onbegrijpelijk

Bart De Wever

"Regering doen vallen"

De Waalse socialistische overheidsvakbond wil dinsdag alle overheidsdiensten platleggen, maar de Vlaamse ziet dat absoluut niet zitten. "Het is een eis die duidelijk uitgesproken is aan Waalse kant", zegt Patrick Lebrun van CGSP, de Waalse tegenhanger van het ACOD. 

"Op het ogenblik dat men stelling neemt tegen het beleid van de regering dan is dat een politieke staking", bevestigt Lebrun. "Maar het is geen politieke staking ten voordele van deze of gene partij zoals sommigen willen suggereren." 

"Als de regering doen vallen betekent: het beleid stoppen, dan is ons doel om de regering te doen vallen", klinkt het strijdvaardig bij Lebrun in Terzake.

Het is ons doel om de regering te doen vallen

Patrick Lebrun
VRT