De Wever over plan-Tusk: "We krijgen moeilijke gesprekken binnen regering"

Michel & CD&V sluiten niet uit dat er asielcentra komen in Noord-Afrika: "Buitengrenzen EU beschermen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Photo News N-VA-voorzitter Bart De Wever.
N-VA houdt er aan vast dat mensen die illegaal Europa proberen binnen te geraken daarna geen asiel meer kunnen aanvragen. De andere regeringspartijen wijzen dat af, maar voorzitter Bart De Wever zegt dat hij het idee niet zomaar opgeeft. “We gaan allicht moeilijke gesprekken tegemoet”, zegt hij aan VTM NIEUWS. Premier Charles Michel (MR) laat namens de federale regering weten dat het voorstel om buiten de EU centra in te richten waar economische migranten van vluchtelingen worden gescheiden, moet worden geanalyseerd. Ook CD&V reageert voorzichtig op de plannen van Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk. 

Donald Tusk zal tijdens de Europese top - die morgen en vrijdag plaatsvindt - voorstellen om economische migranten en vluchtelingen die recht hebben op internationale bescherming in centra buiten de EU van elkaar te scheiden. Echte vluchtelingen die recht hebben op bescherming zouden dan met het vliegtuig naar Europa gebracht worden. Economische migranten worden vanuit die centra teruggebracht naar hun land van herkomst. 

Op die manier zouden er geen bootvluchtelingen meer zijn. Dat staat in de ontwerpconclusies van de top, die gisteren zijn uitgelekt. Tusk heeft daarvoor wel de goedkeuring nodig van alle 28 staats- en regeringsleiders.

Niet ver genoeg voor N-VA

Alle meerderheidspartijen in ons land zien het voorstel zitten. Alleen voor N-VA gaat het niet ver genoeg, voor hen moeten de grenzen voor zowat alle migranten dicht.

“Het is voor ons van ongelofelijk belang”, zegt De Wever. “Merkel heeft problemen met haar coalitie dus het is nu de moment om door te duwen. België kan voor een keer wel eens de eerste zijn om door te duwen.” Is het De Wever een regeringscrisis waard? “Ik heb geen plannen om uit de regering te stappen, maar we gaan allicht moeilijke gesprekken tegemoet”.

Europees hervestigingsbeleid

De N-VA-voorzitter herhaalt op die manier het voorstel van Francken van afgelopen weekend, waarin hij ervoor pleit om verblijfsrecht in Europa automatisch in te trekken voor migranten die de EU illegaal binnenkomen. "Zo nemen we de incentive om illegaal Europa te betreden weg, kunnen we de asielloketten in de Europese Unie sluiten en leiden we alle potentiële asielzoekers naar de legale kanalen die met dit voorstel ontstaan."

Dat moet voor De Wever gebeuren via een Europees hervestigingsbeleid van "echte vluchtelingen die niet illegaal probeerden migreren maar vastzitten in de vluchtelingenkampen in conflictregio's" en met een "strikte maximumlimiet". "Alleen zo kunnen we een einde maken aan de migratiecrisis die sinds het 'Wir schaffen das' in 2015 niet meer onder controle is en het draagvlak voor migratie doet eroderen." CD&V en premier Michel zijn gekant tegen dit voorstel.

Meerderheidspartijen

Premier Michel reageerde in een persbericht voorzichtig over het "analyseren" van de "oprichting van informatie- en begeleidingscentra". "België pleit voor een Europese aanpak die de verschillen tussen de EU-lidstaten op het vlak van migratiebeleid moet overbruggen", schrijft Michel. De versterking van de Europese buitengrenzen, de hervorming van de Dublin-verordening (die bepaalt welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag) en het afsluiten van akkoorden met derde landen zijn de drie "essentiële" luiken van deze aanpak.

De voorgestelde akkoorden met niet-EU-landen moeten het EU-Turkije-akkoord als voorbeeld nemen. "Dit akkoord is niet perfect maar heeft er wel voor gezorgd dat het aantal sterfgevallen op de Egeïsche Zee tien keer kleiner is geworden", zegt Michel. Het is in het kader van zulke overeenkomsten met derde landen dat de centra die Tusk voorstelt opgezet kunnen worden.

Ook CD&V deelt dezelfde mening. "Een gemeenschappelijk Europees asiel- en migratiebeleid maakt ook dat asielprocedures verlopen aan de buitengrenzen van de EU, waar mensen toekomen. Dit kan ook gebeuren via hotspots, als die er komen. Respect voor het internationaal recht is essentieel. Mensen terugsturen naar een plek waar ze niet veilig zijn of kinderen scheiden van hun ouders, kan nooit een optie zijn", zegt voorzitter Wouter Beke.

Een detentiecentrum voor migranten in Benghazi (Libië).
REUTERS Een detentiecentrum voor migranten in Benghazi (Libië).586 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Willy Slachmuylders

  CD&V is aan zijn laatste stuiptrekkingen toe !!! Wat een afgang voor Vlaanderen ! Kriske verhuist terug naar Puurs man ! Verloren kosten uw woning in Antwerpen ! Misschien in Borgerhout !

 • Tom Faes

  Waarschijnlijk bedoelt mijnheer castermans spijtig genoeg zitten we met ruziestokers als de wever en francken op ons dak ,maar ik mag dat niet schrijven want als nva mandataris moet je opletten wat je zegt of je vliegt buiten en dan verlies ik mijn bijverdiensten .

 • Ronny Ooijen

  marc castermans,stel u voor dat de 2 politici die u noemt,hun "mening" zouden verkondigen waar dit behoort te gebeuren.In het parlement.Dan pas kan men de zaken aanpakken.Dat is heel iets anders dan populistische zever verkopen via de media.Maar N(V)-A werd N(V)-Blablabla.Nationalisme werd graaien.Veel beloven werd niets waarmaken.Dat is de echte (kracht van) verandering.Slaap lekker!

 • marc castermans

  Gelukkig hebben we nog politici als Bart De Wever en Theo Francken. Stel je voor dat op die functies politici als Hedebouw of Magnette zitten, dan waren we nu al een halve moslimgemeenschap. Brussel staat er trouwens heel dicht bij. Aan al de tegenstanders, droom lekker verder!

 • Willy Vancoillie

  W.Vancoillie Wat ik hier allemaal lees bewijst dat de Groenen, SPA, PS, CD&V hun leden opgetrommeld hebben om de NVA te beschadigen . Het zal niet veel helpen wand de meeste mensen weten wel waar de klepel hankt Gelukkig dat wij een BDW hebben ,toch minstens een politieker met hersens