De Wever over Julie Van Espen: “Koen Geens treft geen enkele schuld”

N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview met ‘Humo’.
Photo News N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview met ‘Humo’.
 N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever zet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit de wind over de zaak-Julie Van Espen. “Koen Geens treft geen enkele schuld”, klinkt het in een interview met Humo.

Antwerps burgemeester Bart De Wever zegt in een interview met Humo, dat vandaag verschijnt, dat hij erg aangeslagen is door de zaak Julie Van Espen. “Ik was daar echt niet goed van. Ik voel een diepe schaamte tegenover haar ouders. Dit drama raakt de hele samenleving, omdat het zo’n perfect meisje was, en zo’n perfecte smeerlap”, zegt De Wever. 

Hij zet ook justitieminister Koen Geens (CD&V) deels uit de wind. “Behalve Vlaams Belang heeft geen enkele partij zijn ontslag gevraagd. Terecht. Ik kan me perfect inbeelden hoe hij zich voelt. Ik weet wat het is om persoonlijk verantwoordelijk te worden gesteld voor iemands dood. Toen er dodelijke slachtoffers vielen op drukke kruispunten in Antwerpen, deed men ook alsof ik dat op mijn geweten had. Zoiets vergeet je niet. Koen Geens treft geen enkele schuld. Het verbaast me wel dat hij zegt dat hij ook politiek niet verantwoordelijk is. Als er iets fout loopt met de strafuitvoering, is de minister van Justitie politiek verantwoordelijk. Net zoals ik dat óók ben, omdat het hier is gebeurd. We mogen mensen niet de indruk geven dat we dat zomaar van ons afschuiven.”

Begrafenis op 18 mei

De uitvaartplechtigheid van Julie Van Espen (23) vindt op 18 mei plaats in haar woonplaats Schilde. De plaatsen in de kerk zijn voorbehouden voor haar familie, vrienden, kennissen en medestudenten.

“De familie wil graag in alle sereniteit afscheid kunnen nemen. Ze begrijpt en waardeert dat heel veel mensen meeleven met wat er gebeurd is. Daarom werd beslist om een geluidsinstallatie te plaatsen op het plein voor de kerk zodat de dienst ook buiten bijgewoond kan worden”, klinkt het in een persbericht. “Het is de uitdrukkelijke wens van de familie dat politici niet naar de plechtigheid zouden komen.” Ook journalisten, cameramensen en fotografen mogen de uitvaartplechtigheid niet bijwonen.
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gina duribreux

  maar is wel al baas van gerecht verantwoordelijk en moest aftreden kwestie van eerlijk zijn met bevolking maar nu blijven ze zitten geen verantwoordelijkheid meer maar wel betaald worden alsof heel slecht teken aan gerecht die manen zijn benoem voor leven wat is dat verantwoordelijkheid en daar gaat het fout kranten doe jullie werk

 • jacques van de velde

  Op 26 mei deze elite ploegen afstraffen aub...Gelukkig heeft het Vlaams Belang een heel andere visie over de moord op Julie en de verantwoordelijkheid desaangaande van Geens. Daar in Brussel IS het toch ene pot nat ! Walgelijk !

 • Lidia Van Bogaert

  Duidelijk voorakkoord met CD&V voor een Vlaamse regering, trouwens tegen Crevits was die platten even lief.

 • Bob Boomer

  Vroeger voelde een politieker zich nog verantwoordelijk en stapte op. Nu stapt hij over alle verantwoordelijkheid heen en spreekt een gevoel van medeleven uit maar in de werkelijkheid kan het hem gewoon niks schelen en telt enkel het postje. Wie ging er burgemeester blijven in Antwerpen mr. De Wever !?

 • Jan Sierens

  Tenzij politieke verantwoordelijkheid niets inhoud, is BDW zijn stelling over schuld en politieke verantwoordelijkheid tegenstrijdig. Realiteit is dat politiek er niet in slaagt de juiste infrastructuur te bieden en het hof van beroep niet efficiënt werkt. Strenger zijn in beroep, zou het aantal aangespannen zaken sterk doen dalen. Justitie houdt ook veel te weinig rekening met recidivisme en gevaar voor de maatschappij. Doen alsof er niets mis is...