De Wever over CD&V-mail: "Achterbaks is nog het vriendelijkste woord"

CD&V wil de para's zo snel mogelijk weg uit de straat en vraagt vanuit het kabinet-Peeters dat militanten het thema met een lastercampagne op de sociale media "warm" houden. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert geschokt op de mail en noemt het initiatief "een heel laag politiek spel". De Wever wil een dringend gesprek met Peeters, want anders kan de regering niet verder.

Militanten wordt gevraagd om dit weekend tijdens het winkelen klaagberichten over de militairen te posten op Twitter of Facebook, zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. De mail is een initiatief van Ariane Van Dooren, de voorzitter van CD&V Antwerpen. Maar het kabinet van vicepremier Kris Peeters was duidelijk op de hoogte van de actie. "Het kabinet van de vicepremier wordt in deze gebrieft wie meedoet aan de actie. Zij zullen jullie ondersteunen", leest het bericht. "Ook CD&V Nationaal monitort het komende weekend. De pers zal ook door kabinet-Peeters & Nationaal getipt worden."

De inzet van militairen is nochtans beslist door de federale regering waar Peeters zelf vicepremier van is. Vanaf dreigingsniveau drie kunnen para's opgetrommeld worden voor bewakingsopdrachten, maar CD&V en Open Vld zijn niet happig op het kaki in onze straten.

Volgens CD&V werd de mail verstuurd door een lokale verantwoordelijke die op eigen houtje handelde en was Peeters niet op de hoogte. Maar Ariane Van Dooren, regionaal verantwoordelijke van CD&V Antwerpen, dat de mail verstuurde, verklaarde op Radio 1 wel dat er wel degelijk contacten met het kabinet-Peeters en de nationale partijleiding geweest zijn over het initiatief.

Vicepremier Kris Peeters.
BELGA Vicepremier Kris Peeters.

N-VA reageert woedend

Coalitiepartner N-VA, een van de grootste pleitbezorgers van militairen in het straatbeeld bij een verhoogd dreigingsniveau, reageert geschokt op de mail en vraagt zich af of "Kris Peeters wel wil dat deze regering een succes wordt". Voor voorzitter Bart De Wever voert Peeters oppositie tegen zijn eigen regering en zijn eigen maatregel. "Ik heb zoiets nog nooit gezien. Achterbaks is eigenlijk het vriendelijkste woord dat je hiervoor kan verzinnen."

De Wever is ook niet opgezet met de gevolgen voor het imago van de stad Antwerpen. "Dat beeld van een belegerde stad, dat is heel schadelijk. Mensen doelbewust bang maken en op deze manier de belangen van de stad en de bevolking gebruiiken, is een heel laag politiek spel." Hij roept CD&V ook op om te stoppen met ruzie te stoken. "Je kan niet half in de regering zitten." Op het VTM-nieuws klonk het nog dat De Wever dringend een onderhoud met Peeters wil, omdat anders de regering niet verder kan.

"'Geloof ze niet', het bleken historische woorden", aldus ook partijdirecteur Piet De Zaeger op Twitter.

Ook politicoloog Carl Devos verbaasde zich over hoe CD&V "oppositie voert tegen eigen regeringsbeleid". "Wat doet Kris Peeters als vicepremier in een regering, als hij zijn eigen achterban oproept om actie te voeren tegen maatregelen die hij mee heeft goedgekeurd in het kernkabinet?", vraag hij zich af op een bijdrage voor de VRT.

BELGA

Groen: "CD&V moet kiezen"

"Of het nu gaat het over de tax shift of de strijd tegen terreur, telkens blaast vice-premier Kris Peeters warm en koud tegelijk. In studio's, kranten en partijrecepties spreekt men straffe taal. Maar op de ministerraad en in de Kamer stemt men de ene na de andere N-VA maatregel", aldus Calvo. "Elke dag is er een nieuw conflict, terwijl dit land nood heeft aan stabiliteit en gedragen hervormingen. We begrijpen best dat CD&V zich niet goed voelt in deze rechtse en conservatieve coalitie. Maar de partij moet maar eens duidelijk kiezen", klinkt het.

Wat de inzet van het leger op straat betreft heeft Groen altijd benadrukt dat dit nooit een structurele maatregel kan zijn.

Intussen blijft Groen CD&V uitnodigen om concreet samen te werken in de Kamer. "Onze alternatieve begroting ligt er. Wij hebben zowel inzake eerlijke fiscaliteit als de strijd tegen terreur progressieve voorstellen uitgewerkt", besluit Calvo.

Kristof Calvo (Groen).
PHOTO_NEWS Kristof Calvo (Groen).

Bonte: "Eendrachtig en kordaat besturen"

Ook Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde en sp.a-Kamerlid, reageert afkeurend. In plaats van openlijk ruzie te maken, zou het beter zijn eendrachtig en kordaat te besturen en in de steden te investeren om radicalisering te kunnen tegengaan, zo zegt hij. Hij roept de meerderheidspartijen dan ook op hun ruzies binnenskamers uit te vechten in plaats van op straat. "Dergelijke discussies worden overal gehoord, ook in wijken in Syrië en Irak. Tal van mensen verkneukelen zich dat we er als samenleving niet in slagen eendrachtig op te treden."

"Ik heb de indruk dat velen niet beseffen dat onze democratie wordt aangevallen door terreurorganisaties die angst en paniek willen zaaien", voegt Bonte nog toe. Hij roept op tot "eenheid van commando": een krachtdadig en eendrachtig optreden op alle niveaus. Daarbij moet er in de steden geïnvesteerd worden om radicalisering lokaal te kunnen bestrijden.

Volgens Karin Temmerman, de fractieleidster van sp.a in de Kamer, wordt de positie van CD&V binnen de federale regering steeds moeilijker. Ze wijst erop dat het, na de tax shift, de tweede keer is dat CD&V een beslissing die de partij nochtans gesteund heeft in de regering, bekritiseert. "Ofwel is de positie van CD&V zeer zwak, ofwel heeft ze een dubbel gezicht", aldus Temmerman.

Sp.a is het wel met CD&V eens dat de militairen in de straat een tijdelijke maatregel moeten zijn. "Het is geen duurzame oplossing; de politie moet worden versterkt", klinkt het.