De Wever “neemt akte van dictaat PS”, CD&V buigt niet: “Wij stappen niet in Vivaldi-coalitie”

PS-voorzitter Paul Magnette, N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-minister Pieter De Crem.
Photo News / rv PS-voorzitter Paul Magnette, N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-minister Pieter De Crem.
N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat zijn partij “akte neemt van het dictaat van de PS”, na de uithaal van PS-voorzitter Paul Magnette vanmorgen. “De derde partij van het land meent iedereen de wet te kunnen spellen, en de onderhandelingen in de media te kunnen voeren. In weerwil van de Vlaamse kiezer moet er voor de PS een zo links mogelijke regering komen, zonder meerderheid in Vlaanderen. De PS wil zelfs verkiezingen uitlokken, enkel en alleen in de hoop om de N-VA te verzwakken en zichzelf te versterken.” CD&V blijft er bij monde van Pieter De Crem ondertussen bij: de partij stapt niet in een coalitie van socialisten, liberalen en groenen.

PS-voorzitter Paul Magnette torpedeerde paars-geel vanmorgen met interviews in verschillende media. “Hoeveel keer moet ik nog zeggen dat PS geen zin heeft om met N-VA te besturen?”, klonk het onder andere in De Standaard. “Al acht maanden proberen wij te verzoenen wat niet te verzoenen valt. Het is absurd.” De schuld daarvoor ligt bij N-VA, aldus Magnette onomwonden. “Ze heeft mij nog geen enkel concreet voorstel gedaan. Ze komen altijd met hetzelfde aanzetten: hun programma. J’en ai marre”, luidde het.

Vervroegde verkiezingen

“Wij willen geen ­verkiezingen uitlokken”, voegde de PS-voorzitter toe in Le Soir. “Maar wij zijn er niet bang van. De bevolking is soeverein. Verkiezingen zijn een superieure daad van democratie. Er is niets mooiers dan de bevolking te vragen zich uit te spreken. Men moet ophouden daar zo’n gigantisch probleem van te maken.”

“Aan de onderhandelingstafel heeft de N-VA zich altijd constructief opgesteld”, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever nu. Volgens hem verdedigt zijn partij “een verder zetten van het socio-economisch herstelbeleid dat in Vlaanderen de werkloosheid naar het laagste niveau ooit bracht, terwijl de koopkracht werd verhoogd. Met de juiste keuzes om in alle regio’s meer mensen aan het werk te krijgen, is het mogelijk om zowel het budget te saneren alsook de koopkracht verder te verhogen. Zowel voor de lage pensioenen als voor mensen die werken.”

Ook wil N-VA “een kordaat veiligheidsbeleid, met de focus op effectieve strafuitvoering door een modernere justitie en een verstrenging van het migratiebeleid, een realistisch energie- en klimaatbeleid, met behoud van de jongste kerncentrales en een duidelijke evolutie naar Vlaamse en Waalse autonomie om een oplossing te geven aan de steeds grotere democratische verschillen tussen de deelstaten.”

‘Niets nieuws onder de zon’

De Wever krijgt bijval in de partijtop. Zo reageerde Vlaams minister-president Jan Jambon voor aanvang van de Vlaamse ministerraad kort in het Latijn. “Nil novi sub sole”, of ‘niets nieuws onder de zon’, klonk het. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft dan weer de indruk dat de PS “denkt dat ze het hele land bestuurt”, zei hij, “wat tot nader order in deze democratie toch nog niet het geval is”.

Ook Kamerfractieleider Peter De Roover liet op Twitter verstaan wat volgens hem de keuze voor de Vlaamse kiezer is bij een eventuele nieuw stembusslag: “Daarmee weet de Vlaamse kiezer meteen wat de keuze zou worden: Magnette terwille zijn door niet voor de N-VA te stemmen, of het enige tegengewicht voor PS-dominantie versterken.”

Het gebekvecht tussen PS en N-VA maakt de opdracht van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) er in elk geval niet eenvoudiger op. Geens wordt maandag opnieuw op het paleis verwacht voor een verslag. Hij had van de koning de opdracht gekregen om na te gaan of er partijen bereid zijn initiatieven te nemen die tot een volwaardige federale regering kunnen leiden.

CD&V: “Vlaamse meerderheid absoluut nodig”

Zijn partij blijft bovendien ook vandaag nog bij het standpunt dat ze niet in een Vivaldi-coalitie met socialisten, groenen en liberalen stapt, zei minister Pieter De Crem deze namiddag nog eens bij de Brusselse zakenclub Cercle de Lorraine. De Crem zei in samenspraak met zijn voorzitter Joachim Coens te spreken. De christendemocraten blijven erbij dat een meerderheid aan Vlaamse kant - waarvoor N-VA vereist is - “absoluut nodig” is.

“Vivaldi is voor ons synoniem van iets wat bij aanvang al vals klonk. Er is geen partituur voor”, zei De Crem. CD&V blijft erbij dat de grootste partijen in elke taalgroep - N-VA en PS dus - elkaar moeten vinden. Een Vivaldi-coalitie zal volgens hem “in Vlaanderen maar op één manier geïnterpreteerd worden, met name als een anti-coalitie tegen Vlaams Belang en N-VA”. 

De Crem merkte op dat CD&V niet nodig is om een variante van paars-groen te vormen. Liberalen, socialisten en groenen zouden in dat geval ook met DéFI en het cdH een meerderheid kunnen vormen. “Als ze denken dat dat een echte optie is, dan moeten ze dat maar proberen. Ik ben niet voor nieuwe verkiezingen, maar er breekt nu wel een nieuwe fase aan”, aldus De Crem nog. 

Eerder deze week zei De Crem al hetzelfde op de Franstalige nieuwszender LN24. CD&V wil dus niet weten van de Vivaldi-coalitie en blijft aandringen op een regering met PS en N-VA. 

Opdracht voor Geens?

 Wat dit alles betekent voor het werk van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) is nog niet duidelijk. Maandag brengt Geens verslag uit bij de koning. De Crem is niet voor nieuwe verkiezingen, maar verwacht wel dat er “een nieuwe fase” aanbreekt.

Volgens De Crem moet er - alvorens een regering gevormd wordt - een antwoord komen op de vraag wat die gaat doen. “Daarover moet onderhandeld worden, maar wat ze zeker niet gaan doen is intussen wel duidelijk: we gaan niet naar een systeem van vier dagen werken en vijf dagen betaald worden (een sneer naar het PS-programmapunt rond een 32-urenweek, nvdr) en we gaan evenmin naar een systeem waarbij mensen die zelf ontslag nemen een ontslagvergoeding of premie krijgen (een verwijzing naar de “trampolinepremie” waarvoor Groen pleit).

“Er zijn een aantal feitelijkheden waar we niet om heen kunnen”, zei De Crem. Hij verwees naar het begrotingstekort van 12 miljard euro en naar de uitdaging om de pensioenen betaalbaar te houden. “In ons land komen er elke maand 10.000 gepensioneerden bij. Dat betekent een jaarlijkse meerkost van 1,7 miljard euro”. Tegen 2040 zal ongeveer 4% van het bbp nodig zijn om de pensioenen te betalen, dubbel zoveel als wat nu nodig is voor politie, justitie, defensie en financiën.

Lees ook in HLN+:

ONZE OPINIE. Datums van mogelijke verkiezingszondagen zoemen al in het rond. 26 april? 10 mei? 14 juni? (HLN+)

Wat als we vervroegde verkiezingen krijgen? Zo zit het praktisch in elkaar
518 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  N-VA, Openvld, cd&v zullen nog meer klappen krijgen , potje breek is potje betaal. Groen zit op een heel democratische manier zelf in een cordon. Wat willen we meer.

 • Raoul Rouma

  Lees hier, buigt nog niet, maar zal buigen. Vivaldi voor de job en de poen, ze zullen het op tijd en stond wel doen.

 • vanaeken jokke

  Het verschil is De Wever werkt ervoor hij hoeft zelfs niet in het parlement te zijn,de vindingrijkheid van trado partijen om het hun zo gemakkelijk mogelijk te maken en De Wever doet gewoon wat wettelijk is.Jan vergeten dat de socialisten 30 jaar de mandaten kampioenen leverde.PS en SPA waarvan 80 % corrupt is fraudeert doet aan schriftvervalsing is betrokken bij omkoopschandalen en belangenvermenging.Alleen iemand zonder hersencellen loopt zo'n partijen achterna.

 • vanaeken jokke

  Jan Peeters het verschil is De Wever werkt ervoor hij hoeft zelfs niet in het parlement te zijn,trado partijen zijn vindingrijk om het hun zo gemakkelijk mogelijk te maken De Wever doet gewoon wat zij bij wet hebben goedgekeurd.Dat de socialisten 30 jaar de mandaten en graai kampioen geweest vergeten Jan.PS en SPA 2 partijen waar 80 % van de politiekers corrupt waren fraudeerde deed aan schriftvervalsing deed aan belangen vermenging en bol stonden van de omkoopschandalen proficiat geweldig Jan.

 • Danny Damiaens

  Langer werken,ga maar na wie langer moet werken,de privé betaalt het gelag.Als je begint op jouw 27ste dan is het logisch dat je langer werkt!Vele mensen willen langer bezig zijn omdat ze eenzaam zijn en nog onder de mensen willen komen.Ga maar eens vol continu werken je zal wel anders piepen pé.Volledig mee eens met Lois.Het enige wat deze partij heeft gedaan de schulden nog meer de hoogte hebben ingejaagd.Ik begrijp de mensen niet die in nva geloven!