De Wever na geweld op Antwerpse politie: "Bepaalde groep vertoont al 20 jaar agressie in deze periode"

Antwerps burgemeester Bart De Wever.
Florian Van Eenoo photonews Antwerps burgemeester Bart De Wever.
De Antwerpse burgemeester Bart De Wever reageert verbolgen op het geweld tegen ordediensten in zijn stad. De afgelopen dagen waren er verschillende incidenten waarbij agenten in Antwerpen werden aangevallen. Vandaag dook er nog een filmpje op waarin te zien is hoe agenten afgelopen nacht worden aangevallen op de Sinksenfoor. "Al twintig jaar is het een bepaalde groep, van een bepaalde leeftijd en in een specifieke wijk, die in deze periode van het jaar agressie toont", zegt De Wever aan VTM Nieuws.

De afgelopen dagen waren er verschillende incidenten waarbij de Antwerpse politie het doelwit was van geweld. Zo werden zondag ordediensten bekogeld met eieren en op een andere locatie in Borgerhout werden agenten van de Antwerpse fietsbrigade belaagd nadat ze de bestuurder van een gestolen bromfiets wilden controleren. En vannacht nog werden agenten aangevallen op de jaarlijkse Sinksenfoor, daar dook vanochtend dit filmpje van op.

"We zullen hard optreden", zegt De Wever aan VTM Nieuws in een reactie op het nieuwe incident. Hij heeft de politie opgeroepen systematisch controles uit te voeren en vraagt het parket de daders strenge straffen op te leggen. De Wever wil ook laten nagaan of de daders over een verblijfsvergunning beschikken. Indien dat niet het geval is wil hij hen het land laten uitzetten.

De moslimexecutieve heeft intussen hard gereageerd op de woorden van De Wever. "Het is zever om dit aan de ramadan te koppelen", vertelt woordvoerder Tahar Chahbi. "Het gaat hier over onbeschofte jongeren die de politie aanvallen, niet over de moslimgemeenschap."

Maandagavond was er op de Antwerpse gemeenteraad al een stevige discussie over het geweld tegen de Antwerpse politie. Wouter Van Besien (Groen) greep de escalatie van de agressie na een auto-ongeval Van Besien aan om te pleiten voor meer investering in wijkgebonden politie.

"Natuurlijk is het belagen van agenten onaanvaardbaar", zei Van Besien. "Er moet respect zijn voor hulpverleners. Maar volgens buurtbewoners is er op een zeker moment een machtsontplooiing geweest die de hele buurt tegen de agenten in het harnas joeg. Met agenten die de wijk kennen, kun je gerichter optreden tegen mensen die de boel verzieken."

"Zo, het begon goed, maar uiteindelijk was het weer de schuld van de politie", beet De Wever zijn politieke tegenstander Van Besien toe. "Ik hoop dat u de politie in onze stad nooit leidt. Opnieuw schetst u dat beeld van groot machtsvertoon. Helaas is dit soort incidenten niet nieuw. Al twintig jaar is het een bepaalde groep, van een bepaalde leeftijd en in een specifieke wijk, die in deze periode van het jaar agressie toont. Dit geweld is ontoelaatbaar en we hopen dat het parket zal vervolgen."

De Wever noemde de aanval van zondag op een fietsbrigade ronduit hatelijk. Intussen is daar een twintigjarige voor opgepakt. Hij wordt met snelrecht gedagvaard.

Al twintig jaar is het een bepaalde groep, van een bepaalde leeftijd en in een specifieke wijk, die in deze periode van het jaar agressie toont.

Bart De Wever (N-VA)

VIDEO. Opnieuw geweld tegen politie: twee agenten gewond bij vechtpartij op Sinksenfoor

VIDEO. Arrestatie 13-jarige loopt uit de hand in Borgerhout