De Wever: "Met sterk mandaat sluit ik premierschap niet uit"

N-VA-voorzitter Bart De Wever zal zich met een sterk mandaat van de kiezer als kandidaat-premier presenteren. Dat bevestigde hij in VRT-programma 'Terzake'.

Bart De Wever stelt dat "logische coalities" voor hem het belangrijkste zijn, zodat hij een sociaal-economisch herstelbeleid kan voeren. De Wevers positie in een dergelijke coalitie laat hij in het midden, maar hij "sluit niks meer uit". "We zullen zien wat de kiezer in het mandje legt. Ik kan mij een context inbeelden dat je dat (het premierschap, nvdr) moet opnemen."

"Als ik een logische coalitie kan krijgen, maar ze zeggen dat ik er niet mag inzitten: dat is een kleine prijs. Als ik die coalitie enkel kan krijgen, als ik ze moet leiden, is dat een andere prijs", stelt hij, waarna hij bevestigt dat hij bereid is die prijs te betalen. "Kort voor de verkiezingen moet je die duidelijkheid durven scheppen."

CD&V en Open Vld
De N-VA voorzitter maakte opnieuw duidelijk dat CD&V en Open Vld zijn geprefereerde partners zijn aan Vlaamse kant. "Zijn wij zo verschillend van CD&V en Vld?", vroeg hij. "We hebben dezelfde tendensen: loonlastenverlaging, lagere belastingen ,..."

Het grote verschil tussen die partijen en N-VA is volgens De Wever dat zij al in de federale regering hebben gezeten, maar hun programma niet hebben kunnen doorvoeren.

Op het einde van het programma grapte De Wever dat hij "weifelend en twijfelend" de studio binnenkwam en ineens door 'Terzake'-anker Annelies Beck "tot ongekroond premier" werd gebombardeerd. Zover zijn we dus nog niet, maar - aldus De Wever tegen Beck - "uw enthousiasme siert u."

Cv's
Bart De Wever gaf overigens nog mee al heel wat cv's te hebben gekregen van mensen die het niet eens zijn met zijn standpunt van eerder deze week. De Wever zei in een interview dat iedereen met een goed cv werk moet kunnen vinden, maar die uitspraak is uit de context gerukt, herhaalde hij nog eens.