De Wever: “Magnette gaf toe dat land onbestuurbaar is”

Er was een entente tussen N-VA en PS dat België "onbestuurbaar" is geworden en een omvorming zich opdringt, maar in plaats van de problemen aan te pakken, heeft PS-voorzitter Paul Magnette "zijn rug gekeerd". Zo heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake zijn visie op de impasse in de onderhandelingen over een federale regering gegeven.
Terzake Er was een entente tussen N-VA en PS dat België "onbestuurbaar" is geworden en een omvorming zich opdringt, maar in plaats van de problemen aan te pakken, heeft PS-voorzitter Paul Magnette "zijn rug gekeerd". Zo heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake zijn visie op de impasse in de onderhandelingen over een federale regering gegeven.
Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft PS-voorzitter Paul Magnette vorige week toegegeven dat het land onbestuurbaar is en dat het zinloos is om op deze manier verder te gaan. Dat heeft hij zonet gezegd in Terzake. Volgens De Wever was er zelfs een entente (bondgenootschap, red.) dat het land klaargemaakt moest worden voor een hele omvorming. “Maar hij durft zijn achterban de waarheid niet te zeggen.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever beseft ook de PS dat het land op deze manier niet meer te besturen valt. “Er was een heel fundamentele entente tussen N-VA, CD&V en PS - die toch wel heel klaar is uitgesproken - dat dit land onbestuurbaar is, dat het zinloos is op deze manier verder te gaan en dat de bestuurskracht van België erodeert”, aldus De Wever in Terzake. 

Omvorming

Hij benadrukte ook dat de drie partijen akkoord waren “dat het land heel concreet klaargemaakt moet worden voor een hele omvorming”. Ook Magnette zat dus op die lijn, volgens De Wever. 

“Zeer zeker, ik denk dat hij dat zeer goed beseft en daarom heeft hij vrijdag een enorme daad van zwakte getoond. Hij is weggevlucht voor die fundamentele overtuiging die de zijne is, omdat hij het niet aandurft aan zijn PS-achterban de waarheid te zeggen van hoe wij er nu voor staan en omdat hij (langs Waalse kant, red.) omringd wordt door linkse partijen.”

Moed

“Er is een weg, weg van de afgrond en die vergt veel moed”, aldus nog De Wever. Moed, die Magnette volgens hem niet aan de dag gelegd heeft. “Ik zou de moed hebben gehad om de Rubicon over te steken, maar Magnette is vlak daarvoor teruggekeerd en heeft dan op laaghartige manier Koen Geens afgemaakt.”

De Wever maakt zich geen illusies over wat de daadkracht van een volgende Belgische regering nog kan worden. “Ook die zogenoemde Vivaldisten beseffen dat pappen en nathouden het beste is wat ze nog zullen kunnen bereiken.”

Lees ook: Is een regering zonder PS denkbaar? “Als die oplossing mogelijk is, zullen we dat doen”, zegt MR
109 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Kathleen van Terzake zou misschien wel een goede politica zijn: ze onderbreekt constant de mensen, en tracht hen woorden in de mond te leggen en haar mening op te keggen. Geen ingangsexamen meer nodig! Handig, toch?

 • Ronny Ooijen

  André Herbots, zeg eens hoever hij met de beloofde mandatenlijst of de beloofde transparantie omtrent Land Invest staat. Van Bart De Wever die deze beloftes maakte horen we nog altijd niets.

 • Ellen Haeke

  Nieuwe verkiezingen, ze komen allemaal niet overeen. Deze die niet verkozen zijn buiten gooien, zal veel geld sparen in jullie potje, de tijd dringt

 • Thiery Vansweevelt

  Bart heeft geprobeerd zijn asociale besparingsbeleid aan alle Belgen op te leggen om "de boel eens op orde te zetten". Dat is hem totaal niet gelukt want zijn kompanen konden niet tellen en veroorzaakten een extra gat van 8 miljard alvorens collectief te gaan lopen. Nu wil hij zich terugplooien op Vlaanderen om de middenklasse hier te blijven pluimen. Wie nog NVA stemt is echt wel een masochist.

 • Christof De Smet

  Bartje Pontifex Maximus houdt van verdeel en heers,dat heeft hij oa van zijn held Augustus geleerd. Voor de rest,buiten retoriek,waar hij goed in is,heeft hij eigenlijk nog niets gepresteerd. Zijn War on drugs is compleet geëscaleerd met aanslagen die we onder Detiege en zelfs Janssens nooit hebben meegemaakt en 's avonds loopt er bijna geen kat meer op straat in het centrum. Gezelligheid weg,een kille berekende samenleving waar Bartje garant voor staat. De Vlaming smult er blijkbaar van