De Wever laat link met federale formatie los, Di Rupo: "Zweedse coalitie federaal niet depanneren”

N-VA- en PS-voorzitters Bart De Wever en Elio Di Rupo tijdens de formatiegesprekken in 2014.
belga N-VA- en PS-voorzitters Bart De Wever en Elio Di Rupo tijdens de formatiegesprekken in 2014.
Vlaams informateur Bart De Wever heeft de link met de federale formatie losgelaten. Dat heeft hij vandaag gezegd tijdens het partijbureau van N-VA, volgens aanwezigen. Er is volgens hem sinds de verkiezingen geen relevant gesprek geweest op het federale niveau.

N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt momenteel de partijtop en de parlementsleden toe in het Vlaams Parlement. Hij zei hen dat een coalitie met CD&V en Open Vld de enige realistische keuze is, omdat een meerderheid met CD&V en sp.a te weinig zetels had. Het Vlaams Belang is volgens de voorzitter geen bestuurspartij gebleken. 

In 2024 wil de voorzitter met het goed bestuur van Vlaanderen als belangrijkste troef naar de kiezer trekken. De startnota wordt nadrukkelijk gepresenteerd als een basis voor de formatie. Binnen de partij wordt aangegeven dat de tekst niet te nemen of te laten is voor CD&V en Open Vld.

Zich inbeelden dat de PS een federale coalitie met de gewezen partners van de Zweedse coalitie zal aanvullen of depanneren is een utopie

PS-voorzitter Elio Di Rupo

Ondertussen reageerde ook PS-voorzitter en Waals informateur Elio Di Rupo op de startnota van Bart De Wever (N-VA). Op Twitter schrijft hij dat de PS “de keuze van Bart De Wever respecteren”, maar maakt hij ook duidelijk dat “de PS een socialer en eerlijker beleid op federaal niveau” wil. In een tweede tweet noemt Di Rupo een eventuele Zweedse coalitie aangevuld met de PS op federaal vlak “een utopie”.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos robben

  republiek Vlaanderen in de maak

 • JAN krommentak

  Wellicht gaan we federaal naar herverkiezingen want er is geen andere uitweg ik kijk er al naar uit met alle andere teleurgestelde Vlamingen onze stem zal men massaal horen

 • Eduard Maes

  Eigenlijk ben ik teleurgesteld in BDW. Er zal de volgende 5 jaar weer niets veranderen.

 • Jo Hendrik

  Splits dit land zo snel mogelijk en Vlaanderen naar Nederland

 • Guy Collin

  Gaat de nva veel kiezers kosten... Naar vb... Komt niet goe bart