De Wever: "Kunnen we war on drugs winnen? Neen. Maar dat is geen excuus om niet te strijden"

BELGA
"Drugs vormen een gigantisch probleem, overal in onze samenleving, en meer nog in de grote steden. Kunnen we die oorlog winnen? Neen. Maar dat is geen excuus om niet te strijden." Dat zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever in een interview met De Zondag. 

De Zondag vroeg De Wever naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober hoe hij terugblikt op de voorbije zes jaar als burgemeester van Antwerpen. Daarbij ging hij onderwerpen als de vastgoedaffaire, (kinder)armoede en de 'war on drugs' niet uit de weg. Over die drugsoorlog gaf De Wever toe dat die niet te winnen valt. "Maar dat is geen excuus om niet te strijden", klinkt het.

"Wij hebben de eerste aanzet gegeven. We hebben getracht het criminele businessmodel te ontwrichten, en slagen daar ook in", aldus De Wever. Nu wil hij de criminele netwerken boven dat niveau aanpakken. "Het Stroomplan is een belangrijke maatregel daartoe. We weten intussen wie de clans zijn, waar het geld zit. Ik heb al 125 drugspanden gesloten."

In drugs legaliseren zoals sommige experts zeggen, gelooft De Wever niet. "Dat zou het gebruik verschuiven naar de individuele verantwoordelijkheid zoals met nicotine en alcohol. Drugs werken echter verwoestend op een samenleving. Een gedoogbeleid is trouwens géén alternatief. Dat zou een uitnodiging zijn aan de wereldmaffia om naar ons land te komen."

Lees het volledige interview met De Wever in De Zondag.
199 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Nu ook de moeder van Syriëstrijder op de lijst van cD&v Antwerpen. Het wordt als maar gortiger met de linkse partijen voor wie alles kan als het maar stemmen oplevert. Die gezalfde woorden uit hun mond hebben toch een wrange bijsmaak. Transparantie roepen ze dan in koor. De SAMEN-coalitie zal er voor zorgen dat A'pen van 'iedereen' is ... die geld boven veiligheid verkiest.

 • Ronny Ooijen

  Dat krijg je als je een burgemeester hebt die wel 1 miljard euro steelt van de belastingbetalers die op "de parking" wonen om zijn 30 prestige projecten te bekostigen, maar niet investeert in scanapparatuur zoals in de haven van Rotterdam. Zolang dat niet gebeurt, zal war on drugs zijn zoveelste loze uitspraak zijn.

 • Marc Baeyens

  De 'war on drugs' is een must volgens alle drugexperts. Alleen onze linkse oppositie is van een ander gedacht. / Er werd reeds een cD&v rekruut op de kandidatenlijst met 3 kg heroïne in de wagen opgepakt door de Franse politie. Infiltratie bij de politiek is wel degelijk aan de gang.

 • Karel Van Beeck

  Laat elke container die binnenkomt controleren.

 • Tom Faes

  Wij willen Weverke weg,wilde Weverke wijzer worden wij willen Weverke NIET weer.Hij heeft de kans gehad en hij heeft ze verbrod. Over en out.