De Wever: "Kris Peeters wil een monstercoalitie aangaan, zonder N-VA. Hij heeft zich versproken"

Peeters - De Wever
belga/photo news Peeters - De Wever
Kris Peeters heeft zich versproken, iedereen weet nu dat hij naar een monstercoalitie kijkt en niet naar een samenwerking met N-VA. Dat zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vandaag in De Zevende Dag op Eén. "Ik snap niet waarom hij die persoonlijke aanvallen en die Calimero-rol blijft aanhouden", reageerde Peeters achteraf.

De Wever maakt zich naar eigen zeggen niet te veel zorgen over de peilingen, waarin N-VA enkele procenten verliest en daarmee ook de kans om de huidige coalitie in Antwerpen voort te zetten. "Ook zes jaar geleden stonden we in de beste peilingen op 28 procent", aldus De Wever. "Wat me meer zorgen maakt zijn de extreme veto's die worden uitgesproken. Wouter Van Besien heeft al heel veel mensen uitgesloten."

Monstercoalitie

CD&V-kopman Kris Peeters heeft volgens De Wever zijn ware intenties blootgelegd met zijn uitspraak in 'Gert Late Night'. "Als iemand zegt dat hij zelfs met 5 procent van de stemmen burgemeester kan worden, dan heeft die zich versproken. Dan weet iedereen: die kijkt niet naar N-VA, die kijkt naar een monstercoalitie met Open Vld, Groen, sp.a en misschien PVDA. Alleen in die context kan je het burgemeesterschap claimen met 5 procent."

Coherent bestuur

De Wever ging in debat met PVDA-lijsttrekker Peter Mertens en ook hij gelooft niet in die monstercoalitie. "Antwerpen heeft een coherent bestuur nodig", zei Mertens. "Ofwel een coherent rechts bestuur, het huidige bestuur, ofwel een coherent links bestuur zoals in Borgerhout. Mijn voorkeur gaat naar een coherente linkse coalitie."

Mertens merkte op dat Groen het erg goed doet in de peilingen. "Het weze de groenen allemaal gegund, maar de grote vraag is welk beleid we nadien krijgen. Als Groen met Open Vld in zee gaat, geloof ik niet in een kentering." 

Via Twitter liet Kris Peeters alvast weten dat CD&V bereid is om "met iedereen samen te werken, behalve met Vlaams Belang en PVDA".   

Aan VRT NWS liet hij later weten dat hij niet begrijpt waarom De Wever die persoonlijke aanvallen en die Calimero-rol blijft aanhouden. "Dit is een eenvoudige tactiek om zichzelf tegen al de rest te plaatsen. Hij doet alsof het zij tegen de rest zijn en dat de rest zich zal aansluiten bij een linkse coalitie. Maar dat is wat CD&V betreft niet correct. Ik hoop dat de Antwerpenaren dat doorzien."
282 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Marc Camp, Peeters zegt dat hij kan burgermeester worden met 5% van de stemmen, als ze hem maar hard genoeg nodig hebben. En nu zegt hij dat hij geen plannen heeft met de linkse partijen. Als u die leugens geloofd dan bent u serieus te beklagen. Eerlijkheid is ver te zoeken in het trado-kamp.

 • Marc Camp

  Marc Baeyens als Peeters voor jou heel hard liegt, hoe hard liegt BDW dan, want voor BDW zijn er geen spelregels. Wat hij zegt hoeft niet waar te zijn, geloven doen jullie dat toch. Kijk maar naar vele uitspraken waar hij loog maar door jullie hier ontkent wordt.

 • Peter Smets

  @ Ronny Ooijen: "De Weg naar het parlement weet hij nog altijd niet." De weg naar Lier heeft Wever blijkbaar wel gevonden.

 • Peter Nols

  Willem Pots, De Wever is op Vlaams niveau al bijna 15 jaar aan het renoveren en het is een veel grotere puinhoop dan tevoren, zoek maar zelf een naam voor zo'n klungelaar.

 • Ronny Ooijen

  Willem Pots, de belastingbetalers weten inmiddels hoe goed De Wever kan "werken". De Weg naar het parlement weet hij nog altijd niet. Maar om de weg naar De Warande te vinden heeft hij echt geen gps nodig. Daar kan hij wel verschijnen....op onze kosten uiteraard. Schol.