De Wever krijgt steun van N-VA-burgemeesters voor deal met PS

Klaas De Scheirder / Photo News
De meeste N-VA-burgemeesters zien mogelijkheden in een regering met de PS, blijkt uit een rondvraag van De Standaard.

Volgens een overgrote meerderheid van de burgemeesters die De Standaard kon contacteren, is regeren met de PS zeker niet uitgesloten. Van de 53 N-VA-burgemeesters kregen ze er 38 aan de lijn. Van hen benadrukten er 32 dat een samenwerking met de PS wel kan. Vier burgemeesters gaven liever geen mening en amper twee zeiden uitdrukkelijk 'neen'.

Vanuit het 'ja'-kamp zijn vooral twee grote vaststellingen te noteren: met de socialisten valt er wel degelijk te onderhandelen en voor het lokale beleid is het ­belangrijk dat de N-VA ook federaal mee aan de knoppen zit. Denk bijvoorbeeld aan de federale bevoegdheden zoals justitie, brandweer en politie. Die hebben een grote weerslag op de lokale besturen. Als de N-VA aan de knoppen wil blijven zitten, kan ze niet anders dan in de federale regering te stappen met de PS. Dat besef leeft ook bij de burgemeesters.

Nieuwe verkiezingen

Van de twee burgemeesters die 'neen' zeggen tegen een regering met PS, is er één die (anoniem) de voorkeur geeft aan nieuwe verkiezingen. De ander is Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel voor het Vlaams-groene kartel Klaver-N-VA. "Stop ermee", zegt hij over de onderhandelingen tussen de PS en de N-VA. "Ik krijg dat in mijn dorp niet meer uitgelegd. Het is niet de taak van de N-VA om het federale land recht te houden.”
82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Thyssen

  Misschien wel terecht ,zo leuk was het voor de gewone man nu ook weer niet onder de NVA regering , inperking van veel verworven sociale rechten ,boetes ,regeltjes en steeds minder geld op het einde vd maand . Ze hadden echt iets kunnen betekenen voor de gewone werkman, maar kozen de kant van het kapitaal. Ze hebben het momentum gemist en zullen de ultieme prijs betalen voor hun verarming .

 • danny janssens

  Nva slachtoffer van haar eigen verrottingsstrategie haha. Hoe langer we geen regering hebben hoe meer stemmen ze verliezen aan vb. Nog amper 17 % volgens de laatste peilingen. Als dat waar is, is het over en out met nva.

 • Jef Vangheluwe

  @Nils Gronweg, U zal toch eens grondig het programma van het Vlaams-Belang mogen doornemen hoor...hun standpunten worden zelfs door 'andere' overgenomen...

 • Danny Damiaens

  Welk voordeel heeft een Vlaamse werkmens met nva aan het roer?Wanneer zij opnieuw aan het roer zijn samen blauw betekent dit een catastrofe voor de man in de straat nils die elke dag gaat werken!

 • Anna Pauels

  Enkel samenwerken met PS als zij nu eens eindelijk hun eigen facturen betalen. De 12 miljard die wij meer betralen moet stoppen, en een Vlaamse stem moet evenveel waard worden als een Waalse ! Wij worden in dit land al jaren gediscrimineerd en de N-VA is de enige die dit wil stoppen! Zij zijn de enige die onze welvaart en die van onze kinderen wil beschermen.