De Wever krijgt kritiek binnen eigen partij na uitspraken Mawda: "N-VA mag niet gevoelloos overkomen"

Bart De Wever
Bart De Wever
Vanuit de N-VA zelf is er ook kritiek gekomen op de uitspraken van voorzitter Bart De Wever over het overleden Koerdische meisje Mawda. “Ik had dit niet gedaan”, zegt Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Dat staat in het verslag van het partijbestuur van eind mei, dat gelekt werd aan VTM NIEUWS. "De partij mag niet gevoelloos overkomen”, zegt Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA).

Begin mei overleed het tweejarige Koerdische meisje Mawda, die samen met haar ouders op de vlucht was, door een politiekogel. Van alle uithoeken in ons land reageerden mensen geschokt. “Je moet – hoe tragisch de dood van een kind ook is en een kind is per definitie onschuldig – de verantwoordelijkheid van die ouders in beeld durven brengen”, zei De Wever toen aan VTM NIEUWS. “Spreken over die mensen als loutere slachtoffers, dat vind ik niet correct.”

Kritiek andere partijen

Die uitspraak kon toen al op heel wat kritiek rekenen van zowel de oppositie als de meerderheid. “Kunnen we, over de partijgrenzen heen, zeker bij menselijke drama’s ook gewoon mensen zijn?”, reageerde Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten toen. “Menselijk. Beleefd. Respectvol. En de verwijten en controverses achterwege laten?”

Binnen eigen rangen

Nu blijkt dat ook binnen de N-VA enkele topleden het niet eens zijn met de toon van de uitspraak van hun voorzitter. Op het partijbestuur enkele weken later werd het dossier-Mawda namelijk met de topleden van de partij besproken en ook daar volgde kritiek. “Ik ben akkoord met de inhoud van de communicatie, maar ik had dit niet gedaan”, zegt Bracke. “Dat kwam te hard aan.” Bracke voegt er zelfs aan toe dat “het best is mocht dit dossier zo snel mogelijk verdwijnen”.

Timing

“Het verhaal is correct en moest gebracht worden”, voegt Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) daaraan toe. “Alleen is de vraag of dat het moment was en of dit door de partijvoorzitter moest gebeuren?” De Roover zegt nog dat “de timing beter kon” en dat ze moeten opletten dat de partij “niet gevoelloos overkomt”.
134 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  De nota is een intern document volgens De Wever. Die nota wordt gelekt naar de media. Hier volgt een knap staaltje N(V)-Blablabla logica : 'Dat lekken is niet echt lekken.'. Ja Chris,hier is het ook warm. De dag dat u De Wever ongelijk geeft.....ach laat maar.Die dag zal nooit komen.

 • Chris Devlaeminck

  Dat lekken is niet echt lekken. Bart De Wever had reeds eerder gezegd dat hij de ouders ook verantwoordelijk vond en daar van sommigen kritiek voor gekregen. Zie hier een artikel van 25 mei. Dit wordt nu opgeblazen en opnieuw in de media gebracht. Wie beslist er om dit te doen? Wie stuurt de media? Het doel is duidelijk. De emodenkers beïnvloeden. Voor de rest blijf ik er bij dat De Wever gelijk heeft.

 • guido Bervoets

  Zelfs binnen eigen rangen worden partijgenoten die harde rechtse lijn en de onbetamelijke uitspraken en het voortdurend polariseren beu. En nog niet van de minsten. Zelfs toplui van de N-VA geven in de wandelgangen toe dat Theo Francken eigenlijk maar een rol speelt als harde ballenkraker en schrik van de asielzoekers. Vooral voor Theo Francken hebben ze term populist uitgevonden. Als nu de bevolking dat ook eens door had.

 • Ricci Latte

  Dat ga ik ook doen Robert Van Damme. Ze hebben, nog steeds, niet door hoeveel rechtgeaarde Belgen dat vreemdelingengedoe spuug- en spuugzat zijn. Let wel, wat gebeurd is is erg maar wie is de verantwoordelijke als je als ouders keer op keer de opgelegde sancties aan je laars lapt. En NV-A zal nooit enig gevoel hebben met zijn onderdanen, dat staat ook als een paal boven water.

 • Leo Duym

  guido Bervoets zegt: ' De kiezers van de N-VA zijn te divers om één strakke harteloze rechtse lijn te volgen.' – Beter: de kiezers van N-VA zijn te divers om één lijn te volgen, precies dat is de dood van N-VA. Een mengelmoes van belgicisten, Vlaams nationalisten, pro VB’ers en anti VB'ers, armoedzaaiers en mensen die een kapitaal te verdedigen hebben, mensen die het harder willen spelen en mensen die het zachter willen, zo’n mengelmoes is gedoemd te schiften (kabbelen) .