De Wever krijgt bakken kritiek voor uitspraken over ouders Mawda: "Meest onmenselijke dat we in politiek al gezien hebben"

N-VA-voorzitter is verbaasd over polemiek

De ouders van Mawda Shawri met hun zoontje.
BELGA De ouders van Mawda Shawri met hun zoontje.
Dat Bart De Wever de verantwoordelijkheid voor de dood van de tweejarige Mawda mee in de schoenen van haar ouders schuift, vinden heel wat collega's beneden alle peil. "De Wevers reactie is zowat het meest onmenselijke dat we in Belgische politiek al gezien hebben", tweette Kristof Calvo. De N-VA-voorzitter zelf,  is verbaasd over de commotie.

Vorige week stierf de kleine Mawda door een politiekogel tijdens een mensensmokkeltransport. Bart De Wever acht de ouders die net hun dochtertje verloren hebben mee verantwoordelijk daarvoor. "Mag er nog op de ouderlijke verantwoordelijkheid worden gewezen?" tweette hij met een link naar het interview van VTM Nieuws met de N-VA-voorzitter.

De Wever zei: "Er is een hele voorgeschiedenis aan dat Iraakse gezin. Die zijn in Duitsland asiel komen vragen. Wederrechtelijk zijn die dan naar Engeland gegaan. Die zijn daar uitgewezen, terug naar Duitsland gebracht. Hun asiel is daar blijkbaar afgewezen eind vorig jaar en sindsdien zijn die al drie keer gepakt in ons land, terwijl ze dus wederrechtelijk terug naar Engeland wilden gaan. Een van die keren zelfs met hun kinderen in een koelwagen. Ja, dan moet je - hoe tragisch de dood van een kind ook is en een kind is per definitie onschuldig - de verantwoordelijkheid van die ouders toch in beeld durven brengen. Spreken over die mensen als loutere slachtoffers, dat vind ik niet correct.”

De 2-jarige Mawda liet het leven tijdens een mensensmokkeltransport door een politiekogel.
rv De 2-jarige Mawda liet het leven tijdens een mensensmokkeltransport door een politiekogel.

Theo Francken trad zijn voorzitter bij. "De ouders hebben enorme risico's genomen", aldus Francken, die het "bedenkelijk" vond dat ze in een koelwagen werden ontdekt. Ook Jan Jambon wees erop dat "ouders verantwoordelijkheid hebben over hun kinderen". Maar buiten de N-VA leek er nauwelijks steun of begrip te vinden voor de uitspraken van Bart De Wever.

Verontwaardiging

De verontwaardiging over die uitspraken was enorm. Niet alleen bij Kristof Calvo, ook bij diens voorzitter Meyrem Almaci: "Excuseer? De dood van kleine Mawda zo plaatsen, nog voor ze is begraven, zonder een woord van mededogen?! Ongepast? Ja. Respectloos? Zeker."  

Bij coalitiepartner Open Vld tweette voorzitster Gwendolyn Rutten: "Kunnen we, over de partijgrenzen heen, zeker bij menselijke drama’s ook gewoon mensen zijn? Menselijk. Beleefd. Respectvol." CD&V-voorzitter Beke was via hetzelfde kanaal scherper voor zijn N-VA-collega: "Ik zag net mijn dochters naar school vertrekken. Verschrikkelijke gedachte dat dit de laatste keer zou zijn geweest. Wie een kind verliest, heeft recht op mededogen. Niet op verwijten. Wat ook de omstandigheden zouden zijn geweest." 

De advocaten in de zaak rond Mawda noemen de verklaringen "laaghartige provocatie" en willen verder geen woorden vuilmaken aan de hetze. "Geconfronteerd met de enormiteit van deze feiten en met de rouw van de familie, met de abjecte aanvallen aan het adres van de ouders door sommige politici, is ons enige nuttige antwoord om te zwijgen", luidt het nog.

Polariseren

Ook ex-reclamemaker en columnist Guillaume Van der Stighelen, die zelf zeven jaar geleden zijn zoon verloor, reageerde: "Wat heb je nodig, de dagen nadat je een kind verliest. Niet een vooraanstaand lid van de gemeenschap die je op je verantwoordelijkheid wijst en gevolgd wordt door een massa mensen die je veroordelen". 

Voor PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw zijn de uitspraken van De Wever "degoutant". "Het enige wat men de ouders kan verwijten is dat ze naar een betere toekomst voor hun kinderen zochten dan oorlog", vond cdH-kamerfractieleidster Catherine Fonck, die pleitte voor "een minimum aan respect en empathie"

Vanochtend riep Open Vld-vicepremier Alexander De Croo bij aanvang van de ministerraad op tot "terughoudendheid" in commentaar op de dramatische gebeurtenissen rond de dood van de tweejarige Mawda. "Zowel links als rechts polariseren", stelde De Croo vast. "Laat ons een beetje rustig blijven en niet zoeken om het debat te polariseren".

Verbaasd

De Wever zelf is verbaasd over de ontstane heisa, zei hij in een reactie op de VRT-radio.  "Ik zou niet weten wat er polariserend is aan mijn uitspraken. De emoties en sentimenten worden naar mijn mening hier misbruikt voor politieke doeleinden. Het is niet de eerste keer dat de dood van een kind wordt aangehaald voor een opengrenzenbeleid te promoten."
1.648 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Deze criticasters begrijpen kennelijk niet dat "illegaal verblijf" inderdaad "illegaal" is en lijken wel bij de neus gepakt door stroperige sentimentaliteit die objectief-correcte constatering van feiten quasi-negationistisch wil verbloemen,

 • LYDIA WILLEKENS HUYGENS

  Wordt wat afgezaagd ..dat gehak op BDW ..

 • Elle Devee

  Bakken kritiek? Laat me niet lachen. Er is veel meer kritiek op de criticasters. BDW had 100 % gelijk. Akkoord, het moment was misschien niet goed gekozen. Maar dat verandert niets aan de feiten

 • Willem Pots

  Je kan de uitspraak van Bart De Wever ongepast noemen (kwestie van smaak), maar het is wel de waarheid. En ja, de waarheid kwetst voor wie het niet horen wil.

 • cools ronny

  Bdw krijgt kritiek maar veel meer steun denken de groenen en spa dat de belgen achterlijk blijven en hun blijven geloven ja de snullen ja