De Wever: "Joden vermijden conflicten. Dat is het verschil met moslims"

BELGA
In een interview met De Zondag ontkent N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever dat zijn standpunten over migratie de laatste jaren harder zijn geworden. "Analyseer mijn discours van de voorbije dertig jaar. Je zal vooral continuïteit zien. Maar door de valse menslievendheid van links lijkt elk ander discours keihard", klinkt het.

Het N-VA-kopstuk heeft het over een "valstrik die links spant". "Dezelfde linkerzijde die bh's in brand stak in mei 68, omarmt nu de hoofddoek als symbool van gelijkwaardigheid. Ik vind dat heel eigenaardig. Men wou het christendom kapot, maar van de islam aanvaardt men alles. Ik noem dat soumission."

De Wever zegt even kritisch te zijn voor de joodse als voor de islamitische gemeenschap. "Orthodoxe joden hechten ook veel belang aan uiterlijke tekenen van hun geloof. Maar zij aanvaarden wel de consequenties daarvan. Ik heb nog geen orthodoxe jood gezien die een loketfunctie in Antwerpen wil. Zij vermijden conflicten. Dat is het verschil. Moslims eisen wel een plek op in de publieke ruimte, in het onderwijs, met hun uiterlijke geloofstekenen. Dat zorgt voor spanningen."

In het interview komen voorts onder meer nog de ambities van De Wever aan bod bij de komende verkiezingen. Lokaal blijft hij zes jaar aan als Antwerps burgemeester indien hij herverkozen wordt en na de federale verkiezingen in 2019 sluit hij niets uit buiten "regeren met PS, PVDA en/of Ecolo, tenzij die partijen willen meewerken aan een confederale structuur".
665 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • princen yvon

  Dat zien we elke dag in het Nabije Oosten hoe vreedzaam die van Israël zijn. Pas op er zijn ook joden die niet akkoord gaan met de allesbehalve vreedzame politiek van Israël. Ik wil niet dezelfde fout als De Wever maken, door hele groepen over één kam te scheren.

 • Rudy De Wever

  Je je hebt gelijk man, al de rest is de fout vn de Sossen, maar owee oplossingen moeten we van NVa met hun riante weddes ook weer niet verwachten enkel nieuwe taksen, clubke met bleiters NVa

 • maria jespers 2

  Hij heeft weer gelijk , BART is veel slimmer dan de rest van Rood Groen O,VLD CD&V samen , maar de Waarheid doet bij veel mensen pijn veel pijn , Doe zo voord Bart heel goed bezig , En laat die andere sukkels maar zeuren , allemaal goed voor de NVA . de beste reclame voor u BART .

 • Kathelijne Kielemoes

  BDW heeft ze allemaal op een rij. Wie dat nu nog steeds niet inziet, komt van een andere planeet !

 • Johan Frederickx

  De NVa creert problemen die er niet zijn. De Wever zoekt de controverse op. Anderen proberen oplossingen te creeren