De Wever: "Je moet spelen met de kaarten die je gekregen hebt"

BELGA
N-VA-voorzitter Bart De Wever ontvangt morgen de partijvoorzitters voor een eerste gesprek voor vorming nieuwe Vlaamse regering. Eerder had de partij al aangegeven zo snel mogelijk in Vlaanderen een regering op de been te willen krijgen. "Ik zie twee scenario's: ofwel een regering met de N-VA op alle niveaus, wat ik wil en ik weet met wie ik moet praten", klonk het in 'Terzake14'. "Ofwel het scenario waarvan ik denk dat de PS het wil: de klassieke tripartite."

Ter voorbereiding van een nieuw Vlaams bestuursakkoord heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever morgen in het Vlaams Parlement een eerste gesprek met de Vlaamse partijvoorzitters. Vanaf tien uur ontvangt hij elke voorzitter afzonderlijk. CD&V-voorzitter Wouter Beke mag de spits afbijten.

Om 10.45 uur is Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten aan de beurt. Om 11.30 uur is het aan Bruno Tobback (sp.a). Na de middag, om 13.30 uur gaat Wouter Van Besien langs bij De Wever, om 14.15 uur mag ook Gerolf Annemans van Vlaams Belang op gesprek. Het laatste gesprek van de dag is voor Ben Weyts, ondervoorzitter van de N-VA.

De Wever benadrukte tijdens het "afterdebat" met de partijvoorzitters in 'Terzake14' alvast dat het gaat om een eerste ronde van gesprekken, het aantal partners "versmallen" is voor later. Toch denkt hij "dat we in de marge daarvan ook al gedachten kunnen uitwisselen over de andere niveaus."

Ook federaal het initiatief
Tijdens datzelfde debat waren alle partijvoorzitters het erover eens dat Bart De Wever ook op federaal niveau het initiatief moet krijgen. De Wever zegt zich al te wapenen voor moeilijke gesprekken. "Iedereen gunt mij de eer om het initiatief te nemen. De vraag is: wordt deze eer ook een genoegen. Bij sommigen hoor je al dat het geen genoegen zal worden."

Dat sp.a-voorzitter Bruno Tobback al een mogelijke mislukking insinueerde, beviel De Wever geenszins. "Ze beginnen al te praten over potentiële mislukkingen en ze in mijn schoenen te schuiven. Het spel is begonnen." En wat later: "Ik kan mij wel inbeelden dat er sommigen zijn die stilletjes al denken: stuur die maar vooruit en laat die maar mislukken, dan landen we op een tripartite." Ook Vlaams Belang-voorzitter Annemans denkt de kans groot is dat De Wever buiten spel wordt gezet.

Maar de N-VA-voorzitter stelde wel degelijk te willen slagen. "Je moet spelen met de kaarten die je gekregen hebt. Het is onze uitdaging om daar een succes van te maken. Daarvoor moet je de psychologie en de uitgangspunten van elke partij heel goed peilen en voorzichtig vooruitgaan."

Geen vechtfederalisme
Het doel van De Wever? "Een regering die ideologisch congruent is." Op dat vlak oogste hij instemmend geknik bij de andere voorzitters. "Wij willen geen vechtfederalisme. Dat betekent niet dat er perfecte symmetrie moet zijn", klonk het bij Wouter Beke (CD&V).

Ook Tobback wilde geen "boksmatch". "Als je uit de crisis wil, heb je regeringen nodig die samenwerken", vond Gwendolyn Rutten (Open Vld). Zij benadrukte dat haar partij, samen met de Franstalige liberalen van de MR, bij de winnaars hoort. "Dat is een signaal waar je niet omheen kan kijken. De kiezer smaakt de liberale recepten." De socialistische familie gaat erop achteruit, sneerde ze naar sp.a-voorzitter Bruno Tobback. De sp.a-voorman merkte op dat zijn partij in de Kamer geen zetels verloren heeft. Groen-voorzitter Wouter Van Besien wees er dan weer op dat twee derde van de Vlamingen niet op N-VA heeft gestemd.

Ze beginnen al te praten over potentiële mislukkingen en ze in mijn schoenen te schuiven. Het spel is begonnen.

Bart De Wever.