De Wever in gelekte nota: “Premier Michel heeft ouders Mawda in slachtofferrol geduwd door ze uit te nodigen”

.
Photo News .
“Premier Charles Michel heeft de ouders van Mawda in een slachtofferrol geduwd en de regering in de rol van de dader toen hij ze ontving.” Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd op het partijbestuur eind mei. VTM NIEUWS kon het gelekte verslag daarvan inkijken. “De premier laat ons geen nieuw beleid op vlak van migratie uitoefenen.”

Begin mei overleed het tweejarige Koerdische meisje Mawda, die samen met haar ouders op de vlucht was, door een politiekogel. Van alle uithoeken in ons land reageerden mensen geschokt. “Je moet – hoe tragisch de dood van een kind ook is en een kind is per definitie onschuldig – de verantwoordelijkheid van die ouders in beeld durven brengen”, zei De Wever toen aan VTM NIEUWS. “Spreken over die mensen als loutere slachtoffers, dat vind ik niet correct.”

Slachtofferrol

De premier zag dat echter anders. Hij heeft toen de ouders van Mawda ontvangen voor een gesprek. Een fout signaal volgens de N-VA-voorzitter. “De premier heeft de ouders ontvangen en heeft daarover gecommuniceerd. Hij heeft op die manier de ouders in een pure slachtofferrol geduwd en de regering in de rol van de dader”, zei De Wever op het partijbestuur van eind mei. Enkel de top van de partij behoort tot het partijbestuur, dat zich maandelijks buigt over de belangrijke beslissingen.

Migratiebeleid

“De premier laat ons geen nieuw beleid op vlak van migratie uitoefenen”, voegt De Wever daar nog aan toe. De consequente lijn die N-VA voert op gebied van migratie moet worden aangehouden, klinkt het nog. “Van een permanente verblijfsvergunning (voor de ouders) kan geen sprake zijn”, voegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) daaraan toe. “Ik voel dat de publieke opinie ons hierin steunt.”

Bij N-VA geeft men geen commentaar op het gelekte document. "Het gaat om een intern document. Het is niet de bedoeling dat de inhoud daarvan publiek wordt gemaakt. We hebben ook niet de gewoonte om over interne documenten te communiceren. Daarom geven we geen commentaar", zegt woordvoerder Bram Bombeek aan Belga. Het is afwachten of en op welke manier premier Charles Michel zelf zal reageren op de inhoud van de nota. 
156 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Riemis

  "We hebben niet de gewoonte om over interne documenten te communiceren", zegt BDW. Als het over het beleid gaat met betrekking tot een punt dat zeer gevoelig ligt in de publieke opinie, dan is dat erg ondemocratisch. Waarom zouden dergelijke interne documenten in het verborgene moeten blijven? Mogen de kiezers niet weten wat hun verkozenen onderling bedisselen? Het democratisch peil daalt elke dag!

 • Rudy Van praet

  De nagel op de kop Bart, de rest zijn hypocrieten! Zo voort doen!!!!

 • Guido Ceuleers

  100% gelijk BDW. De ouders werden zowel bij ons,als in Duitsland reeds uitgewezen, en namen toch opnieuw het risico.Bovendien beschermt iedereen die in het busje zat iedereen,want zogezegd weet niemand wie ermee reed.

 • Chris Devlaeminck

  @herman cohen. Het is de linkse elite die ons opdringt hoe we moeten denken en leven. Ze creëren vele jobs voor zichzelf en hun kinderen in de sociale sector, voor diegene die afstuderen als sociaal assistent, psycholoog, arts, chirurg, tandarts, advocaat, enz...Ja, het tamme asielbeleid brengt veel werkgelegenheid mee. Betaald door de belastingbetaler uiteraard. Intussen verkommeren onze eigen oudjes omdat er te weinig personeel is om hen te verzorgen.

 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch,dit bewijst enkel dat de ondergeschikten zijn jarenlange dictatuur beu zijn. Kijk eens wie van alle ministers het vaakst hun populistische zever of hun zogenaamde "mening" in de media verkondigen.Met afstand Bart De Wever gevolgd door Francken en dat enkel om stemmetjes te ronselen zodat ze hun vele postjes kunnen behouden.