De Wever: “Ik wilde wél informateur worden. Ik ben trouwens nog altijd kandidaat”

Bart De Wever.
VTM Nieuws Bart De Wever.
“Hij wou geen informateur worden. Hij wil geen verantwoordelijkheid nemen. Uit angst heeft hij de beledigingen en provocaties opgevoerd.” Het waren de harde woorden van Paul Magnette aan het adres van Bart De Wever gisteren in een interview op de RTBF. De N-VA-voorzitter reageert nu op die aantijgingen voor de camera van VTM Nieuws.

“Natuurlijk wilde ik wel informateur worden”, klinkt het. “Ik heb aan de koning een werkmethode voorgesteld en ik had graag die verantwoordelijkheid willen opnemen. Ik ben trouwens nog altijd kandidaat omdat ik erg geschrokken ben van de inhoud van de nota van de PS. Ik was ook boos omdat Magnette zoiets durfde presenteren aan het noorden van het land.”

Hield De Wever met zijn straffe uitspraken richting PS toch niet vooral zelf de boot af? “Ik heb nooit uitgehaald, ik heb enkel gezegd dat die nota een miljardentransfer zal creëren van het noorden naar het zuiden. Lees de nota zelf en laat de berekening door specialisten maken.”

“Naar de top van de Open Vld heb ik wel uitgehaald omdat ze er zo ver in meegeschoven zijn. Daardoor zit de PS nu in een zetel. Ze hebben geroken dat het er in zit en daarom lanceert Magnette nu de ene provocatie na de andere in mijn richting. Dat is een vrij helder politiek spel.”

“Vlamingen betalen ruim 70% van belastingen”
Op federaal vlak ging de N-VA stevig achteruit, maar dat mag volgens De Wever geen excuus zijn om niet te regeren. “De Zweedse regering heeft haar palmares slecht verdedigd, dat klopt. De Vlaamse kiezer heeft echter niet aangegeven dat er nu een ruk naar links moet komen. Ik wil regeren op voorwaarde dat de Vlaamse partijen opnieuw aan hetzelfde zeel gaan trekken. Op vlak van veiligheid en migratie heeft de kiezer een heel duidelijke richting aangegeven.”

De PS blijft in alle mogelijke scenario’s wel ‘incontournable’. “We moeten hen duidelijk maken dat Vlamingen meer dan 70 procent van de belastingen betalen, wij hebben ook rechten. De PS heeft de helft van de kiezers van N-VA, de twee grootste partijen Vlaamse zijn veel groter. Hoe raar is het dan om te stellen dat de Waalse socialisten onmisbaar zijn?”

Of het communautaire aspect nog altijd een breekpunt is? “Ik kijk enkel naar het inhoudelijke. Ik hou vast aan het bestuur dat de Vlaming wenst, laat ons dus het beleid voeren dat we goed vinden in onze eigen regio. Dat is toch zo logisch als wat. Als in een huwelijk de vrouw naar het zuiden van Europa wil reizen en de man naar het noorden, dan is het beter om elk apart op vakantie te gaan. Anders blijf je thuis en dat is wat we nu al een jaar aan het doen zijn met de federale regering. We trappelen ter plaatse. Dat is geen absurde logica, integendeel... Ik heb nog nooit iets beters gehoord.”
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Sorry mensen ik ben te laat wakker geworden ik dacht zo van laat eerst de andere maar eens met hun gezicht tegen de muur lopen maar dan was er blijkbaar een begin van een regeringsvorming en toen werd ik wakker. Precies hetzelfde als de Theo met het Marrakesch geval

 • Linda Pieters

  Het hangt grondig mijn keel uit dat BDW steeds spreekt in naam van alle Vlamingen , in mijn naam spreekt hij alvast niet ! Janken en jammeren als een klein kind dat zijn zin niet krijgt , hou toch op man !

 • Norbert Bauwens

  Het wordt wel hoog tijd dat een Vlaamse stem evenveel waard is dan een Waalse. Een Vlaming had bij de jongste verkiezingen gemiddeld 47.531 stemmen nodig om verkozen te worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, terwijl een Franstalige genoeg had aan slechts 35.299 stemmen. WAAROM???? De Vlamingen betalen omgekeerd evenredig en maar aan de staat.

 • Gino Denil

  Ze hebben 90% van de Vlaamse stemmen nodig om in België federaal 50% van de stemmen te behalen, gina duribreux. Nog wel wat werk voor de boeg. En niet omdat een Vlaamse stem minder waard is want dat is een fabel. Maar omdat je met 4 Walen, 1 Brusselaar en 6 Vlamingen wel 5,5 Vlaming nodig hebt om federaal de helft te halen. Dat is dan eigenlijk 91%. Een twee derde meerderheid via Vlaamse stemmen zit er uiteraard nooit in.

 • gina duribreux

  BART ps en Mr willen verkiezingen je moet ze uitroepen ben zeker dat Nva de grootste partijen wordt en Vb dat jullie meerderheid halen de sleutel lig in handen van CD&V kiezen ook voor ps of voor Vlaanderen dit is hun keuze die ze nu moeten maken als ze samen met ps gaan worden ze partijen van onder de 5% maar dit moet stoppen in belang van Vlaanderen