De Wever: "Geen nieuwe kandidatuur als voorzitter N-VA"

BELGA
N-VA-voorzitter Bart De Wever ambieert binnenkort geen nieuwe termijn als voorzitter van zijn partij, dat zei hij tijdens het Radio 1-programma 'Kiescafé'. De Wever trok er weer stevig van leer tegen de PS.

Bart De Wever zegt nog geen gewonnen spel te hebben voor de verkiezingen van komende zondag. Hij verwijst naar de regionale peiling van De Morgen, Het Laatste Nieuws en VTM. "In de recentste regionale peilingen komen we niet uit boven de 30 procent. Het kan dus nog spannend worden." Volgens hem loopt de N-VA het gevaar dat de mensen gaan denken dat de partij toch al gewonnen heeft, waardoor ze anders gaan stemmen.

Over een Dehaene-effect voor CD&V wil De Wever niet spreken. Integendeel, hij ziet de herinnering aan Dehaene als een herinnering aan "een tijd waarin een regering iets durfde doen". "En daar hebben we nu behoefte aan. Het is tijd om de koe bij de horens te vatten." Hij verwijst naar de drie indexsprongen in de jaren 80 (die eigenlijk doorgevoerd werden door premier Martens, met Dehaene als minister van Sociale Zaken). De Wever stelt dat de herinnering aan Dehaene ook aansluit "bij een tijd dat je nog regeringen kon maken".

Economisch negationisme
De Wever zegt op zoek te zijn naar "niet meer dan 76 zetels" na de verkiezingen. Met de N-VA in een regering zou de aandacht in de eerste plaats op het sociaal-economische komen te liggen, stelt hij. "Maar het onderscheid tussen het sociaal-economische en het communautaire is heel kunstmatig: die twee gaan volgens ons hand in hand.

Hij verwijst naar het programma van de PS, waarin volgens hem veel te weinig gesproken wordt over de economische problemen van vandaag, zoals de loonhandicap. "Dat is economisch negationisme. Daarom zeg ik: het beste compromis met de PS is gewoon niet goed genoeg."

Zo klampt de PS zich volgens De Wever te hard vast aan de sociale zekerheid. "De sociale zekerheid is een verzekering. Je moet er eerst iets insteken voor je er iets uithaalt." Hij verwijst expliciet naar de wachtuitkeringen die jongeren die nog nooit gewerkt hebben, kunnen krijgen.

Linkse oceaan
De Wever ziet geen partners aan Franstalige kant. Een samenwerking met de MR - "een centrumrechtse partij in een linkse oceaan" - is ook geen evidentie, stelt De Wever nog. "Als je wilt dat het hier vooruit gaat, moet je met de Vlaamse partijen een blok vormen. Ik snap niet waarom er altijd een meerderheid aan Franstalige kant moet zijn, terwijl men dit land wel kan besturen zonder Vlaamse meerderheid."

Gevraagd naar De Wevers plannen als voorzitter van de N-VA na de verkiezingen stelt hij duidelijk dat hij "niet van plan is een nieuwe kandidatuur te zoeken".