De Wever: "Geen enkel excuus voor agressie in Brederodebuurt"

Burgemeester zat vandaag samen met vertegenwoordigers Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenschappen

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever.
Photo News De Antwerpse burgemeester Bart De Wever.
Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft vandaag samengezeten met vertegenwoordigers van de Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenschappen. Dat meldt zijn kabinet in een persbericht. De N-VA-voorzitter kreeg er van de gemeenschappen naar verluidt "voorstellen om het vreedzaam en met respect samenleven te versterken van Antwerpenaren van gelijk welke afkomst of overtuiging".

Afgelopen weekend was er in de Brederodebuurt heel wat onrust tussen de Turkse en Koerdische bevolkingsgroepen, met vechtpartijen en verschillende gewonden tot gevolg, ook bij de politie. Antwerps burgemeester Bart De Wever kondigde daarop onder meer een lokaal samenscholingsverbod en een sluitingsuur voor bepaalde inrichtingen af.

Constructieve medewerking buurt

De rust is intussen teruggekeerd, klinkt het, volgens de burgemeester door de goede inzet van wijkpolitie en een constructieve medewerking van de buurt. De basiswaarde van respectvol samenleven werd volgens de burgemeester door iedereen onderschreven. Ook noteerde hij "de unanieme steun voor onze veiligheidsdiensten, die de orde en rust bewaren in onze straten en wijken".

Volgens De Wever verzekert een gezamenlijke inzet de leefbaarheid van de buurt. "Dit engagement is voor mij in het bijzonder belangrijk voor het versterken van het sociaal weefsel van onze stadsgemeenschap. Enkel door elkaar te respecteren kunnen wij het goede samenleven in Antwerpen waarmaken", klinkt het.

Krachtdadig optreden

De burgemeester benadrukt dat hij krachtdadig blijft optreden wanneer spanningen tussen gemeenschappen uitmonden in geweld tegen politiemensen en vandalisme. "Meningsverschillen kunnen in onze vrije rechtsstaat nooit een vergoelijking zijn voor agressie. Daar bestaat geen enkel excuus voor."
De genomen maatregelen blijven volgens De Wever nog gelden, om de rust verder te bewaren. Hij sprak ook zijn vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek naar de daders uit.

Beelden van de rellen zondagavond.
RV Beelden van de rellen zondagavond.
RV
RV33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc van pelt

  Overleg nog maar een beetje , zoals jullie al jaren doen , verder pamperen en vooral geen gevolg aan geven , een uurtje administratief aanhouden en de kous is af . Dat crapuul zal ondertussen de stad wel verder afbreken ! Plas als belg maar eens tegen boompje , dan wordt je behandeld als de grootste crimineel die in het land is . Volgend jaar verkiezingen....Ik weet wel naar wie mijn stem gaat !

 • Arthur Houben

  dewever is in hetzelfde bedje ziek als groen en de sossen: met een klapke doen zal er niks veranderen dat heeft het verleden ruimschoots bewezen omdat dat zootje ongeregeld hun botten vegen aan onze wetten en dat wéét bartje zonder ruggegraat maar al te goed maar daar wil hij niks aan doen, stemmetjes, weetjewel?

 • Jan Huysmans

  De vorige burgemeesters hebben zoveel toegelaten dat nu alles maar moet kunnen. Als Turken niet kunnen verdragen dat hier Koerden zijn, dan zullen we beiden terugsturen en 't is opgelost.

 • Eddy De Haes

  Zouden we niet terug de rijkswacht eenheden oprichten om deze zaken in de toekomst beter te kunnen aanpakken . Ik vrees dat ze nog meer gaan voorkomen.

 • Tom Faes

  Als De Wever nu zelf ( en zijn papegaaien) nu eens zouden stoppen met controverse op te zoeken en ruzie stoken dan kan het weer rustig worden . Spijtig genoeg past " rustig " niet bij nva zij willen "ambras" ( goed voor de verkiezingen)