De Wever gaat stap verder: "Behandel IS-sympathisanten als neonazi's"

Een tweet van Annick De Ridder, fractieleider in de Senaat voor N-VA, heeft het een en ander in gang gezet bij haar partij. Gisteren pleitte Kamerfractieleider Peter De Roover voor het scherper stellen van de grenzen van de vrije meningsuiting. En ook Antwerps burgemeester Bart De Wever laat van zich horen: "Behandel IS op dezelfde manier als de nazi's. Ze zijn geen haar beter."

N-VA wil met een inperking van de vrijheid van meningsuiting IS-sympathisanten de pas afsnijden. Hoewel ze op het eerste zicht niets strafbaars doen, steunen ze wel terreur. "De Franse president zegt dat wij in oorlog zijn", zei De Wever in het VTM Nieuws. "Als dat zo is, moet je consequent zijn en vijandelijke strijders effectief in hechtenis nemen. Maar ook sympathisanten van de vijand moet je beteugelen."

"Waarom wachten tot het te laat is?"

Bart De Wever

Vijfde colonne

Bart De Wever verwijst in zijn betoog naar de 'vijfde colonne', een term die tijdens de Spaanse burgeroorlog gebruikt werd om vijanden binnen de eigen rangen aan te duiden. "Niemand zou een vijfde colonne toestaan in een oorlogssituatie. Daarom moeten mensen die sympathie uiten strenger worden aangepakt", is De Wever van oordeel.

 "Als bepaalde IS- sympathisanten in deze stad in hechtenis waren, zou ik toch geruster slapen", aldus De Wever. "Mensen van wie we weten dat ze actief sympathiseren, die niks onwettigs doen, maar van wie je niet kunt uitsluiten dat ze dat morgen wel doen. Waarom wachten tot het te laat is?"

Gevaarlijk precedent?

"Ik denk niet dat het een gevaarlijk precedent is", antwoordt De Wever desgevraagd. "Er zijn ook andere ideologieën die verboden zijn, zoals het nazisme. Als u daarvoor sympathie toont of er symbolen van draagt, dan bent u strafrechtelijk aansprakelijk. Mijn voorstel is om IS op dezelfde manier te behandelen. Ze zijn ook geen haar beter."

De N-VA wil na de zomer voorstellen op tafel leggen.