De Wever: "Federale regering zonder Vlaamse meerderheid is majeur probleem"

Als er op het federale niveau een regering wordt gevormd zonder een meerderheid aan Vlaamse kant is er een "majeur probleem". Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in het voorzittersdebat op VRT. 

De Wever zegt ook dat hij niet zal wachten op het federale niveau en een démarche van het paleis om op Vlaams niveau het voortouw te nemen. "Vlaanderen staat op zichzelf en heeft een krachtige regering nodig". Over een eventuele voortzetting van de Zweedse coalitie of het doorbreken van het cordon sanitaire liet De Wever niet het achterste van zijn tong zien. 

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ziet twee grote redenen waarom zijn partij de verkiezingen heeft gewonnen. De andere partijen waren "bezig met de postjes" en onvoldoende met de mensen of met het migratiethema. 

Migratie

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wijst N-VA voor een stuk met de vinger. "Er is een bepaalde wetmatigheid in de politiek dat als een regering valt op een bepaald thema, de partij van dat thema de verkiezingen wint. Dat was zo met het communautaire, dat lijkt nu zo met migratie", aldus Rutten.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is die uitleg wat te simpel. Hij ziet een "Europese tendens" waarbij radicaal-rechts in heel Europa terrein wint. "Niet overal is er er een regering gevallen over Marrakesh", aldus De Wever. 
 Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft de "bangmakerij" in de campagne, met name rond migratie en klimaat de kiezer "naar de extremen geduwd". 

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken kreeg het op zijn heupen van de reacties van de andere partijen. "Blijkbaar hebben de kiezers het opnieuw niet gesnapt. Als links de verkiezingen wint, is dat een hoopvol signaal. Maar waarom is dit geen hoopvol signaal? Waarom blijft men neerkijken op het signaal van de kiezer?", aldus Van Grieken.

Cordon sanitaire

Alle partijvoorzitters verklaarden unisono dat ze samenwerking met het Vlaams Belang uitsluiten. Alleen De Wever, die op Vlaams niveau het initiatief zal nemen, hield zich op de vlakte. Hij herhaalde dat hij geen fan is van het cordon sanitaire en dat hij Vlaams Belang zal uitnodigen voor een gesprek. Hij begrijpt niet dat de andere partijen al bij voorbaat "alle deuren dicht smijten". 

Ook over een eventuele voortzetting van de Zweedse coalitie spreekt De Wever zich niet uit. "Ik kan daar niet op vooruitlopen", dixit De Wever. De N-VA-voorzitter is alvast niet van plan te wachten op het federale niveau om op Vlaams niveau uit de startblokken te schieten. "Vlaanderen staat op zichzelf en heeft een krachtige regering nodig".

De Wever had ook een duidelijke waarschuwing voor wie op federale niveau een regering wil vormen zonder een Vlaamse meerderheid. Open Vld en CD&V noemen zo'n Vlaamse minderheid "niet wenselijk" maar sluiten het niet uit. "Als dat gebeurt, is er een majeur politiek probleem", aldus De Wever.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tony Chan

  NVA en Vl Belang zijn voor mij een Dream Team. Slechter dan nu kan toch niet!

 • Dirk Keizer

  Dus moet iedere Vlaming de weg van vb en nva maar volgen. Dat BDW het door hem gecreëerde probleem maar oplost samen met VB.

 • Willy Slachmuylders

  Laat het uitdraaien op confederalisme en doet de kraan dicht voor Wallonië !

 • Filip Vanlaeken

  Ik vrees er ook voor : spa en cdv gaan postjes pakken met een anti-progressieve groen-rood-oranje-communisten coalitie. Een echt drama, zo'n anti-vlaamse coalitie. Dan kunnen voirzitters van spa en cdv toch naar Wallonië verhuizen vrees ik en halen nva/vb samen volgende keer nog stemmen.. maar we zitten er wel mee.

 • Frank Van Tienen

  Rutten en Beke snappen het nog altijd niet he ! Door hun ondemocratisch standpunt en het weeral niet tluisteren naar de kiezer duwen ze de volgende keer nog meer kiezers naar rechts . En dan de schuld bij nva leggen ,maar ze beseffen niet of willen het niet beseffen dat het door hun onbekwaamheid komt dat deze uitslag voor hun neus ligt . En direct zeggen die partijen die voor iedereen openstaan niet met het Vlaams Belang . Wie zijn hier dan de karikaturen ???