De Wever erft gat van 600 miljoen in Vlaamse begroting

Bart De Wever.
Photo News Bart De Wever.
De nieuwe Vlaamse regering moet volgend jaar al op zoek naar ruim 600 miljoen euro om de Vlaamse begroting in evenwicht te houden. Dat blijkt uit berekeningen van de Vlaamse administratie, schrijft De Tijd vandaag. Dat zal de verkennende gesprekken, die N-VA-voorzitter gisteren is begonnen, er niet makkelijker op maken.

Enkele maanden geleden kondigde toenmalig Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) aan dat de volgende Vlaamse regering tegen het einde van de regeerperiode in 2024 liefst 1 miljard euro extra kon uitgeven als die regering het huidige beleid zou voortzetten. Hij baseerde zich daarvoor op de meerjarenraming van Vlaanderen.

De Tijd berichtte eerder deze maand dat die voorspellingen niet meer kloppen. Dat blijkt nu ook uit de voorbereiding van de Vlaamse administratie voor de Vlaamse regeringsonderhandelaars.

Dat de beloofde 1 miljard euro ondertussen verdwenen is, heeft meerdere oorzaken. De lagere economische prognoses van het Planbureau wegen op de verwachte ontvangsten. Ook sommige belastinginkomsten liggen lager dan verwacht.
147 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • david vervoort

  Dat ze is iedereen belasten zoals de rijke, bedrijven zoals de arme mensen hier.... Klei voorbeeld de rijken hebben minstens 2 auto's tegenwoordig is het minimum al van merk kia tot dodge rams terwijl het normale volk 1 auto kunnen hebben zijn ze blij voor te werken en het andere deel vant volk moet met minder doen openbaar vervoer van De lijn die bijna even duur is als n'en taxi

 • andre van de wege

  ik denk dat ik hier uit vlaanderen ga vertrekken, ik werk ganse dagen mijn vrouw ook we betalen veel belastingen en die pipos hebben altijd te kort, en nu zitten ze weer in regering, ik ga mijn Fabriek sluiten en over de taalgrens opnieuw beginnen spijtig voor de werknemers, die kunnen genieten van stempelgeld in vlaanderen.

 • Dirk Thyssen

  Erven ? Het is de eerste keer dat ik hoor dat je van jezelf kunt erven .

 • Christine Laevers

  600 miljoen is toch peanuts ?

 • Raoul Rouma

  Met dank aan onze super minister Dommelein. Maak die vlug voorzitter van de open-VLD dan kan hij zo geen blunders meer maken. Wil nu eindelijk iemand hem zeggen dat hij zijn broek terug mag optrekken, hij is nu burgemeester!