De Wever: "Entourage van Kris Peeters is links, linkser, linkst"

Photo News
De verkiezingscampagne in Antwerpen is door waarnemers en betrokkenen al bestempeld als bits en hard. In een uitgebreid interview met Humo doet N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever er nog een schepje bovenop. Niet alleen oppositiepartij Groen krijgt kritiek, ook CD&V-lijsttrekker Kris Peeters moet het opnieuw ontgelden. De Wever bestempelt de entourage van Peeters als "links, linkser, linkst". In het interview sluit De Wever ook niet uit dat hij nog tien jaar partijvoorzitter blijft.

In het Humo-interview van zeven bladzijden gaat Bart De Wever geen onderwerp uit de weg: de asiel- en migratiecrisis, de begroting, de rol van de media, het beleid in Antwerpen de afgelopen jaren, de beschuldigingen van belangenvermenging, de (on)zin van economische groei, de klimaatopwarming, de verkiezingscampagne,... Alles passeert de revue.

Volgens De Wever moet het Maximiliaanpark "opgekuist" worden zoals Calais. "Ontruimen en leegmaken, avond na avond. Dat is bikkelhard, die beelden uit Calais waren vreselijk. Maar we moeten erdoor", klinkt het.

Hotspots
De Wever gelooft ook dat hotspots in Noord-Afrika kunnen helpen. "Mochten Merkel en Macron met een rugzak vol geld door Noord-Afrika trekken, dan zijn we er overmorgen door. Tunesië en Marokko gaan die hotspots niet uit zichzelf openen." 

Ook die opvangkampen zullen wellicht harde beelden opleveren, beseft De Wever. "Maar dat is de korte pijn. Niemand zal nog 10.000 dollar geven aan mensensmokkelaars om uiteindelijk in een kamp in Tunesië te eindigen."

"Kobo op een lijst? Dan weet ik genoeg"
Wat de verkiezingscampagne in Antwerpen betreft, herhaalt De Wever dat hij nooit zal besturen met Vlaams Belang. En ook al "gruwt" hij van het programma van Groen, toch wil hij die partij niet helemaal uitsluiten. Dat Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer hem emotioneel ongeschikt noemde om burgemeester te zijn, kan De Wever naar eigen zeggen plaatsen als een "tactische slag onder de gordel".

Dan volgt een nieuwe tik aan het adres van CD&V-lijsttrekker Kris Peeters. "Ik maak me meer zorgen over CD&V. De entourage van Kris Peeters is links, linkser, linkst. Als je Youssef Kobo op een lijst zet, weet ik genoeg. Als zij een zogenaamd progressieve coalitie kunnen maken, zijn ze weg. Zonder twijfel." 

"Misschien nog 10 jaar voorzitter"
De Wever krijgt ook de vraag hoe lang hij nog partijvoorzitter blijft. Hij is al voorzitter sinds 2004 en is intussen bezig aan zijn vijfde voorzitterstermijn. "Vroeger zei ik altijd dat het mijn laatste mandaat als voorzitter was. Ik prentte mezelf in dat de partij me niet meer kon overtuigen om nog voort te doen, terwijl dat telkens wel zo was. Nu heb ik het losgelaten. Misschien stopt het volgend jaar, misschien doe ik nog tien jaar voort."

"Heeft hij al eens naar ons programma gekeken?"
Peeters heeft intussen via Twitter gereageerd op de uitval van De Wever. "Links, linkser, linkst? Heeft Bart De Wever al eens goed naar ons programma gekeken? Hij weet alvast niet wie op onze stadslijst staat. Wij bouwen bruggen, gaan voor concrete oplossingen, een wereldstad op mensenmaat", aldus Peeters.

De CD&V'er gooide trouwens gisteren zelf nog een steen in de Antwerpse kikkerpoel door te zeggen dat hij ook met een uitslag van 5 procent het burgemeesterschap zou durven claimen. Peeters deed die uitspraak in 'Gert Late Night'. "Die hypothese is aan de lage kant. Maar als men u absoluut nodig heeft, dan zou dat kunnen", aldus Peeters.

Twijfel je nog over je keuze bij de gemeenteraadsverkiezingen? Ontdek met welke lijsttrekker u matcht in uw gemeente op destemvanvlaanderen.be. Doe nu de test.
286 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Duym

  Guido Ceuleers zegt: Niemand schijnt te weten dat BDW 3 betaalde jobs cumuleert = burgemeester Antwerpen,Vlaams parlement en partij voorzitter. Kan u 3 jobs tegelijk goed doen,beste lezers ? --- Dat kan inderdaad niet, daarom zie je zakkenvuller BDW zelden of nooit in het Vlaams parlement.

 • Guido Ceuleers

  Niemand schijnt te weten dat BDW 3 betaalde jobs cumuleert = burgemeester Antwerpen,Vlaams parlement en partij voorzitter. Kan u 3 jobs tegelijk goed doen,beste lezers ?

 • François Nuyts

  De juiste man op de juiste plaats deze Bart Dewever !. Recht voor de vuist en geen achterbaks gedoe zoals de meeste anderen .

 • Ronny Ooijen

  Gerda Rousseau, denkt u echt dat VB vragende partij is om het mes in de rug te krijgen? Wat heeft De Wever en de rest van die nep nationalisten van N(V)-Blabla de afgelopen jaren gedaan? Continue de schuld van iets wat mis ging (en veel ging er niet goed) steken op coalitiepartners of oppositie. Hoe moet men samenwerken met een zogenaamde volkspartij die erg vaak en soms al na 1 dag haar kar keert?

 • Gerda Rousseau

  Wanneer gaat hij eens met het Vlaams Belang praten over samenwerking? Dat zaken die daar dringend om vragen, eindelijk eens op gelost zouden kunnen geraken, is blijkbaar geen prioriteit. Maar ze laten het land nog liever Belgistan worden, dan de mening van een groot deel van de Vlaamse burger te respecteren.