De Wever en Di Rupo opnieuw samen aan tafel

UNKNOWN
N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo zitten vandaag rond de tafel met de twee bemiddelaars. Het is de eerste ontmoeting sinds het mislukken van de preformatie.

Bemiddelaars André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) zaten een week geleden rond de tafel met verschillende partijvoorzitters. Nu zitten de hoofdrolspelers met de bemiddelaars aan tafel om te zien of het vertrouwen tussen hen voldoende hersteld is of hersteld kan worden om de onderhandelingen opnieuw op gang te trekken.

Intussen kwam de ontslagnemende regering-Leterme opnieuw bijeen. Voor de bijeenkomst van het kernkabinet bleven de ministers erg op de vlakte over de slaagkansen van het gesprek tussen De Wever en Di Rupo.

Vanackere (CD&V) zei dat de winnaars van de verkiezingen na drie maanden moeten beseffen dat ze een verantwoordelijkheid hebben. "Ze moeten zorgen voor een volwaardige regering die in staat is de problemen van institutionele aard op te lossen, maar ook in staat is om de sociaal-economische en budgettaire problemen aan te pakken."

Anticrisismaatregelen verlengd
De voorbije dagen gingen stemmen op om de bevoegdheden van het ontslagnemend kabinet-Leterme uit te breiden. Sommigen spraken zelfs van een noodregering-Leterme III. Voor het kernkabinet vanmorgen bleek echter dat de meeste ministers tegen de uitbreiding van de bevoegdheden is.

De regering in lopende zaken heeft vanmorgen wel beslist om de anti-crisismaatregelen te verlengen tot eind december 2010. Dat gebeurde op vraag van minister van Werk Joëlle Milquet (cdH). Het gaat met name om een systeem van economische werkloosheid voor bedienden, wat normaal alleen voor arbeiders bestaat. Daarnaast is er een systeem van crisistijdskrediet en er is de crisispremie, een forfaitaire vergoeding van 1.666 euro voor arbeiders die individueel worden ontslagen of die worden ontslagen na een faillissement.
 
De maatregelen werden op 1 juli 2009 van kracht voor een periode van zes maanden. Ze werden eind 2009 een eerste keer verlengd tot eind juni 2010. Na de val van de regering werden ze voor drie maanden verlengd tot 30 september, om nu na een derde verlenging van kracht te blijven tot eind 2010. (ka/belga)