De Wever: "Dit gekibbel komt wel heel kinderachtig over"

"Je kan 30 keer zeggen dat je gaat stoppen, maar als het dan niet ophoudt, wordt het wel wat belachelijk. Iedereen moet op zijn woorden letten." Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever vanmorgen in De Zevende Dag tijdens het debat tussen de zes partijvoorzitters.

De Wever, Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) kwamen iets meer dan een jaar na de verkiezingen het beleid van hun centrumrechtse regeringen verdedigen tegen de kritiek van oppositiepartijen sp.a (met John Crombez), Groen (Meyrem Almaci) en Vlaams Belang (Tom Van Grieken). De drie meerderheidsvoorzitters erkenden dat er gekibbeld wordt in de regeringen, en dat dat best kan stoppen.

Voor De Wever was het gekibbel echter ook ergens logisch. "Dit is een volledig nieuwe coalitie, die wat tijd nodig heeft om zich te zetten. Dat was bij paars-groen ook zo. We zitten in een concurrenciële omgeving met nieuwe mensen." Toch moeten de regeringen zich vooral op het inhoudelijke focussen: "Ik vind dat de discussies inderdaad moeten stoppen en ik hoop dat we de regering kunnen laten werken op wat is afgesproken."

Voor Wouter Beke was het vooral van belang dat de "laaghartige aanvallen" waar hij het vrijdag al over had in zijn verdediging van Vlaams minister Joke Schauvliege, zouden ophouden. "De man spelen en niet de bal, dat moet stoppen."

Gwendolyn Rutten (Open VLD) wilde vooral focussen op de verwezenlijkingen van de regeringen. Ze wees erop dat de regering niet alleen financieel de verandering heeft ingezet. "We hebben belangrijke beslissingen genomen in het pensioendossier, er is ruimte om de NMBS onder handen te nemen en dat bedrijf de 21e eeuw in te sturen, net zoals we dat vroeger bij bpost en Belgacom gedaan hebben."

De Wever gaf toe dat het beeld van het gekibbel bij de publieke opinie de politiek geen goed doet. "Ik zal daar met mijn mensen over spreken dat het zo niet kan. Maar je zit hier met de wet van actie en reactie, dat maakt het zeer moeilijk. (...) Je kan 30 keer zeggen dat je gaat stoppen, maar als het dan niet ophoudt, wordt het wel wat belachelijk. Iedereen moet op zijn woorden letten."

'De man spelen en niet de bal, dat moet stoppen'

Wouter Beke

'Ik zal daar met mijn mensen over spreken dat het zo niet kan'

Bart De Wever