De Wever distantieert zich niet van uitspraken Van Aelst

Vic Van Aelst stelde eerder dat Franstaligen geen respect hebben voor Vlamingen.
BELGA Vic Van Aelst stelde eerder dat Franstaligen geen respect hebben voor Vlamingen.
N-VA-voorzitter Bart De Wever weigert zich te distantiëren van de uitspraken van zijn partijgenoot Vic Van Aelst, die stelde dat de "Franstaligen geen greintje respect hebben voor de Vlamingen". Op een businessmeeting met 160 ondernemers in Houthalen-Helchteren zei De Wever dat de beweringen van Van Aelst "steenhard geformuleerd zijn, maar de kern ervan fundamentele waarheden bevat".

Van Aelst deed gisteren zijn beklag over het gebrekkige Nederlands van Franstalige politici als Joëlle Milquet, Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx. Maar hoewel hij door onder meer Rudy Demotte en Joëlle Milquet zelf werd opgeroepen om zich hiervan te distantiëren, zei Bart De Wever vanmiddag dat hij zijn partijgenoot niet laat vallen.

Waarheden
"Je kan discussiëren over de manier waarop hij zijn uitspraken heeft gedaan", aldus De Wever op de lunchmeeting van VKW Limburg. "Hij steekt de vinger los in de wonde. Of dat verstandig is, weet ik niet, maar er zitten wel veel waarheden in de kern van zijn betoog. Je kan geen beroep doen op de solidariteit van de Vlamingen, zelfs nog om een uitbreiding van het territorium vragen, en tegelijk de taalwetten niet respecteren. Of kent u nog andere landen waar men in de hoofdstad geen respect heeft voor de taal die de meerderheid van dat land spreekt?"

"Inconvenient truths"
"Wat Van Aelst zegt, bevat dus een aantal 'inconvenient truths'. Dit land heeft altijd bestaan bij de gratie van de tweetalige Vlamingen. Zelfs nu verlopen de regeringsonderhandelingen in het Frans, dat is toch niet normaal?", zo besloot De Wever. (belga/adha)

N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever.
AFP N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever.