De Wever: "CD&V is groot probleem"

BELGA
Hoe zal N-VA het 'paard van Troje' CD&V temmen, vraagt een militant zich af op een gesloten bijeenkomst van de partij in Antwerpen. Volgens voorzitter Bart De Wever is de partij "het grootste probleem van de coalitie". CD&V wil geen commentaar geven op de interne uitspraken.

De Wever maakte de vergelijking tussen de vier federale regeringspartijen en vier fietsers die dezelfde richting zouden moeten uit­fietsen. "Maar als één van de vier op de bagagedrager belandt en met zijn voet op de achterband duwt, wordt het ingewikkelder", zei De Wever op een bijeenkomst met partijleden in Antwerpen, waar een journalist van het weekblad 'Le Vif' binnen wist te ­geraken. "Als CD&V niet met ons meefietst, dan zullen op een ­bepaald moment de voeten in de spaken terechtkomen en dan gaan we vallen. En ik wens veel geluk aan wie deze regering laat vallen."

Ook in een gesprek met deze krant ventileert De Wever zijn ongenoegen over CD&V: "Een draagvlak creëren voor onze maatregelen is moeilijk als één ­coalitiepartner constant de gelederen opent. Dat is echt een probleem. Ik wil geen ruzie stoken, maar een blinde ziet dat het zo is. Zo zit je constant in de shit."

LEES ER MEER OVER IN HET LAATSTE NIEUWS VAN VANDAAG, OOK DIGITAAL BESCHIKBAAR.

Niet geschoffeerd
CD&V-Kamerlid Raf Terwingen tilt niet zwaar aan de uitspraken van De Wever. "Op een interne vergadering wordt nu eenmaal sterkere taal gebruikt", aldus Terwingen in het het VRT-radioprogramma De Ochtend. Volgens Terwingen zal zijn partij het regeerakkoord "loyaal uitvoeren". Maar als er in de toekomst nog middelen moeten gezocht worden, dan moeten die komen van een vermogenswinstbelasting en niet van de gewone burger. "De gewone mens heeft al genoeg ingeleverd", aldus Terwingen.

"Iedereen weet dat meneer De Wever een kei is in metaforen en op interne vergaderingen wordt altijd sterkere taal gebruikt", aldus Terwingen. Volgens hem maken dat soort uitspraken "deel uit van het politieke spel". CD&V moet zich volgens Terwingen ook niet geschoffeerd voelen, intengendeel, ze bewijzen eerder dat zijn partij erin slaagt zich te profileren in de coalitie.

De Limburgse CD&V'er benadrukt dat zijn partij het regeerakkoord "loyaal" zal uitvoeren, maar dat CD&V wel zal blijven aandringen op de vermogenswinstbelasting. "De gewone mens heeft genoeg ingeleverd", klonk het.