Ga naar de mobiele website
^ Top

De Wever: "Bracke heeft onmiddellijk ontslag genomen toen perceptie tegen hem gecreëerd werd"

BELGA
"Net zoals vele parlementsleden heeft Siegfried Bracke naast zijn parlementair mandaat ook verdiensten in de private of de publieke sfeer. Zodra Siegfried Bracke merkte dat er een perceptie tegen hem werd gecreëerd, heeft hij onmiddellijk ontslag genomen uit zijn private mandaat." Zo reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever op de heisa die is ontstaan over de rol van Bracke in het Publipart-verhaal.

Rond Kamervoorzitter en Gents fractieleider Siegfried Bracke is de afgelopen dagen en zeker sinds gisteravond commotie ontstaan. Na zijn eigen aanval op de Gentse meerderheid en met name de Gentse sp.a in het Publipart-verhaal kwam Bracke zelf onder vuur te liggen voor zijn functie als adviseur bij Telenet. Na een woelige Gentse gemeenteraad besliste Bracke om te stoppen met die adviseursfunctie.

In een reactie op de heisa benadrukt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat Bracke onmiddellijk is opgestapt "zodra hij merkte dat er een perceptie tegen hem werd gecreëerd". Verder wijst De Wever erop dat veel parlementsleden een parlementair mandaat combineren met bijverdiensten in de private of publieke sector.

"Over het combineren van een parlementair mandaat met private en/of publieke mandaten bestaan regels. Als het de vraag is om die regels aan te scherpen -ook wat betreft private inkomsten-, dan willen wij dat zeker doen. Maar dat zullen we met de collega's van de andere partijen moeten bespreken. Want dat is een kwestie waarin zeer veel aspecten en zeer veel politici van alle partijen betrokken zijn."

Eerder liet de woordvoerder van De Wever al aan VRT weten dat er geen druk werd uitgevoerd. "Hij heeft zelf zijn verantwoordelijkheid genomen. Wij blijven Bracke steunen, net zoals we al onze mensen steunen." Over het lijsttrekkerschap in de Oost-Vlaamse hoofdstad wil de partijleiding van N-VA niets zeggen. "Dat is een zaak van de Gentse afdeling."

De Roover: "Correct besluit"
N-VA-fractieleider Peter De Roover denkt dat Kamervoorzitter Siegfried Bracke een "correct besluit" genomen heeft om zijn functie bij Telenet neer te leggen, gezien de commotie die er rond ontstaan is. Dat zei hij voor aanvang van de Conferentie van de Voorzitters. Hij benadrukt wel dat het om een mandaat ging dat niet betaald werd met belastinggeld.

"Siegfried heeft vastgesteld dat, binnen de commotie, het zijn geloofwaardigheid zou aantasten indien hij daarmee doorging. En dan heeft hij, denk ik, een correct besluit genomen", zei De Roover.

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat dat soort betaalde activiteiten bij het publiek bekend is en dat iedereen daar dan maar een inschatting moet over maken of dat passend is of niet. Anders is wanneer het gaat om belastinggeld. Daar moeten we, denk ik, scherper zijn en de regels veel strikter vastleggen", zei De Roover.

Meer over10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • walter vermeulen

  onslag voor bracke en uit de politiek de graayer geef hem.job als fraude inspecteur daar gaat hy de beste zijn gezien zijn ervaring

 • Anonymous

  Welke heisa Bart? Kan je iets doen aan dat belegde geld in die chemische wapenfabriek. Dat is toch voor niks nodig?

 • Anonymous

  Mr dewever je bent al een tijdje je geloofwaardigheid kwijt ! Welke figuren heb je allemaal toegelaten in uw partij ?Overlopers,graaiers ,poenpakkers van de rest nog maar te zwijgen !Oh ja,zelf ben je blauw begonnen...De Calimero uithangen daar ben je goed in ,zo dom zijn we niet !!! Hoogmoed komt voor de val !

 • Anonymous

  Grote leider, hebben jullie de waarheid niet tegen ??? Criminelen horen thuis in de nor. Alleen in België zijn zulke wandaden zonder bestraffing mogelijk !!!

 • Anonymous

  Perceptie ??? Doodgewone graaier Bart !!! Noem de zaken zoals ze zijn.

Meld een bug