De Wever: “Bij verkiezingen in 2024 kan totale implosie van politiek systeem plaatsvinden”

Photo News
N-VA-voorzitter Bart De Wever denkt dat bij de verkiezingen in 2024 een "totale implosie" van de traditionele politiek kan plaatsvinden. “Antisysteempartijen" als het extreemrechtse Vlaams Belang en het extreemlinkse PVDA zouden dan de grootste kunnen worden, liet hij verstaan in een gesprek met het magazine ‘Newsweek’. "Ons systeem is volstrekt uitgewoond. Dat is de conclusie van 2019. Het zou kunnen dat men het nog in zombiemodus laat verdergaan tot 2024", zegt hij. "Maar dan nog zal in 2024 het resultaat voorspelbaar zijn: dan zou je naar een implosie van het systeem kunnen gaan."

De Wever baseert zich voor zijn analyse onder meer op de resultaten in de kieskring Antwerpen, die volgens hem een voorafspiegeling vormen van wat er in de rest van Vlaanderen kan gebeuren. "In 2014 hadden de traditionele partijen in de kieskring Antwerpen geen meerderheid meer. In alle andere Vlaamse kieskringen wel. In 2019 hebben de traditionele partijen in geen enkele Vlaamse kieskring nog een meerderheid. In Antwerpen hebben ze in 2019 samen met het hulpwieltje van Groen zelfs geen meerderheid meer. In alle andere kringen wel. Ziet u de toekomst die zich afspeelt? "

"Wat gebeurt er dan? Op dat moment zijn pure antisysteempartijen zoals het Vlaams Belang en PVDA veruit de grootste.”

“Wanhoop nooit zo groot”
De N-VA is volgens De Wever een partij die tussen het systeem en het antisysteem in zit. "Wij zijn een partij die eigenlijk het systeem grondig wil hervormen, dus in die zin antisystemisch. Maar ze werkt wel systemisch. Wij zijn niet aan het afwachten aan de zijlijn tot er genoeg volk is voor een revolutie omdat ik denk dat die er nooit zal komen.”

Tot slot komt De Wever in het interview ook terug op de moeilijke federale regeringsvorming. "Als ik onder vier ogen spreek met kopstukken heb ik nog nooit in mijn vijftien jaar vastgesteld dat de wanhoop zo groot is", zegt hij daarover. "Zelfs de slechte oplossingen zijn eigenlijk niet meer bereikbaar. Uiteindelijk zal men tevreden zijn met een regering die het 'nongoverno' omzet in een 'malgoverno'. Dat is blijkbaar het hoogste wat België nog kan bereiken.”

Francken: “Franstaligen moeten goed opletten”
Ook N-VA-Kamerlid Theo Francken heeft een electorale waarschuwing uitgestuurd. “Als de Franstalige partijen de Vlaamse institutionele eisen blijven negeren, moeten ze niet klagen wanneer N-VA en Vlaams Belang binnen vijf jaar een meerderheid halen in Vlaanderen”, zegt hij in een interview met de kranten van SudPresse.

“Ik zeg aan de Franstaligen dat ze goed moeten opletten”, klinkt het. “Wie zichzelf als een staatsman ziet, kan geen ‘neen’ blijven zeggen tegen onze institutionele eisen (...) Zij die zeggen dat ze van België houden, moeten niet met vuur spelen.”
514 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean-pierre Janssens

  Ik wil 1 groot land... Zonder koningshuis... Van elke minister 1...maximum !!! Geen uitzuigers!!! Geen senaat!!! zonder kamer.!!! ... Geen wetgevende Belgische macht!!! Europa beslist alles.....

 • Leo Peeters -Duym

  @Gilbert Vermeersch, pleiten voor confederalisme in België is een utopie, of ook nog een contradictio in terminis. Het is als een rotsblok van de weg willen slepen met een tractor, maar de toegang tot de tractor is versperd precies door die rotsblok. Om de Franstaligen opzij te zetten hebben we de Franstaligen nodig, denk je nu echt dat ze zo gek zijn om in eigen voet te schieten?

 • Danny Damiaens

  Hoe komt het dan dat Vlaanderen ook geen overschot heeft in deze tijd met hoog conjunctuur waar uw goddelijke partij ook in zit?

 • JOS DE COSTER

  Nog eens een bewijs van wat BDW altijd heeft gedaan : schrik en haat zaaien om het land te destabiliseren. Wanneer hebben wij dat 60 jaar geleden nog gezien

 • Rik Vrachten

  Vlaanderen is noord Europees gezind = het rijkere deel ! Dus Wallonië en Vlaanderen passen absoluut niet meer samen , en kunnen als dusdanig niet meer samen verder in een federale regering . Dus confederalisme naar het ultra rijke Zwitsers model is de enige oplossing voor het voortbestaan van België !! Dus de NVA heeft gelijk mensen . Aub zie dat nu in godsnaam toch eens in !! Het oude België is over and out !!!