De Wever: "Aanvaard niet dat men mij geen oplossing kan bieden om bevolking te beschermen"

Bart De Wever vindt de inzet van militairen in zijn stad wel degelijk nuttig.
BELGA Bart De Wever vindt de inzet van militairen in zijn stad wel degelijk nuttig.
Als maandag het dreigingsniveau in ons land opnieuw wordt verlaagd van 3 naar 2, verwacht Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) toch een snelle oplossing voor specifieke mogelijke doelwitten in zijn stad. "Als de regering morgen zegt dat de militairen wegmoeten, dan wil ik overmorgen een oplossing." Dat zei hij vanmorgen in 'De ochtend' op Radio 1.

"Wij zijn het Jeruzalem van het Noorden. Als er dan joden geviseerd worden, komt natuurlijk alles dichtbij", aldus De Wever. "Je moet als burgemeester die mensen recht in de ogen kunnen kijken en zeggen dat hun kinderen gerust kunnen zijn als ze naar school gaan."

Voor de Antwerpse burgemeester en N-VA-voorzitter is de terreurdreiging absoluut nog niet afgelopen. "Kijk naar Frankrijk, waar deze week drie militairen zijn verwond voor een joods doelwit. Het wordt opnieuw heel concreet op zo'n moment."

"We zullen moeten leren leven met de potentie van 'homegrown' terreur. Het is een tijdje geleden dat we dat nog hebben gekend, maar in de extreme salafistische vorm van de islam zit wel gevaar van mensen die hier geboren zijn en aanslagen plegen."

Wij zijn het Jeruzalem van het Noorden

Bart De Wever

"Zaai geen paniek, er staan geen militairen op de Meir"

De Wever is naar eigen zeggen nog altijd heel tevreden over het werk van de militairen, maar is wel teleurgesteld over de "desinformatie" die erover wordt verspreid en over het politieke spel dat errond is gemaakt. Hij wijst erop dat de para's bijvoorbeeld enkel voor een aantal geviseerde doelwitten staan, en dus niet in winkelstraten zoals de Meir.

"Daar is veel onzin over verteld. Maar zaai alstublieft geen paniek." Toch wil De Wever het steekspel tussen zijn partij en CD&V achter zich laten: "Iedereen heeft gemerkt dat er een haar in de boter zat, maar ik hoop dat we dat achter ons kunnen laten. Ik wil van mijn hart geen moordkuil maken. Soms is de politiek zoals een huwelijk: het zit er al eens serieus langs, maar je moet samen verder."

Als het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, maandag beslist het dreigingsniveau te verlagen van 3 naar 2, dan wil De Wever toch een oplossing. "Ik zal daarover spreken met de regering, maar ik verwacht wel een oplossing voor specifieke doelwitten in Antwerpen. Met het aantal paracommando's dat nu al in Antwerpen is, ben ik niet eens in staat om alle Joodse scholen bij aanvang, 's middags en bij de uitstroom te bewaken. Ik moet daar nu nog extra politiecapaciteit bijsteken", zegt de burgemeester.

"Want ik moet wel rond de tafel zitten met ouders van kinderen die zeggen: 'Burgemeester, we moeten onze kinderen veilig naar school kunnen sturen'. Ik heb daar een oplossing voor nodig." Die oplossing moet voor De Wever "concreet en snel" zijn. "Want ik snap niet dat als we mensen hebben die hun taak zeer goed doen, waarom zij geen diensten zouden mogen bewijzen aan de bevolking?"

Ik snap niet dat als we mensen hebben die hun taak zeer goed doen, waarom zij geen diensten zouden mogen bewijzen aan de bevolking?

Bart De Wever

"Kast vol brieven met beloftes"

"Wat ik niet wil meemaken is wat we in het verleden hebben gehad. Ik heb een kast vol brieven met beloften die nooit zijn aangekomen. Bij Joëlle Milquet (de vorige minister van Binnenlandse Zaken, nvdr) ben ik tien keer langs geweest, halve dagen heb ik er verspild. Er is nooit iets gekomen", zegt de N-VA-voorzitter.

Dat door de verhoogde terreurdreiging de criminelen in de steden vrij spel krijgen, zoals de Brusselse korpschef begin deze week suggereerde, klopt volgens de Antwerpse burgemeester helemaal niet. "De criminaliteitscijfers in Antwerpen zijn spectaculair gedaald in januari, net omdat er een verhoogd toezicht is. In Brussel hebben ze meer militairen, meer politie, meer veiligheidstroepen, meer spoorwegpolitie, dus ik snap niet dat ze daar hun zaken niet beter georganiseerd krijgen."

Bij Joëlle Milquet ben ik tien keer langs geweest, halve dagen heb ik er verspild. Er is nooit iets gekomen

Bart De Wever