De Waalse haan is honderd jaar oud

PHOTO_NEWS
Afgelopen zaterdag was het precies honderd jaar geleden dat de Assemblée wallonne, het officieuze Waalse parlement, voor Wallonië een eigen vlag en feestdag koos, zo herinnert het Institut Jules Destrée maandag. Pas in 1998 werd dit door het Waals parlement in een decreet officieel bevestigd.

De Assemblée wallonne werd in 1912 opgericht en voorgezeten door de politicus en activist Jules Destrée - auteur van een brief aan de koning met de historische zin "Sire, er zijn geen Belgen". Bepaalde historici zien de assemblee als een embryo van het huidige Waalse parlement. Op 20 april 1913 nam de vergadering haar eerste beslissing: de Waalse feestdag (Fête de Wallonie) wordt op de laatste zondag van september gevierd, en de Waalse vlag bestaat uit een rode haan op een gele achtergrond met als devies "Wallon toujours" (altijd Waal).

De haan kwam destijds nauwelijks voor in de Waalse heraldiek (de wetenschap over wapenschilden), in tegenstelling tot de leeuw: die prijkt op de wapenschilden van alle Waalse provincies en een zestigtal Waalse gemeenten. De haan werd uiteindelijk gekozen als eerbetoon aan de Franse republiek. Het andere voorstel was een vlag verdeeld in zes vlakken met symbolen van de verschillende Waalse provincies.

De vlag met de haan werd een grote meerderheid gekozen. De Waalse haan ("coq hardi") verschilt van de Franse versie: zijn rechterpoot is opgeheven en zijn bek gesloten. De schilder Pierre Paulus kreeg de opdracht de officiële haan te tekenen.