De verkiezingen in cijfers: 4,87 miljoen kiezers, 300 gemeenteraden, 7.861 mandaten

Photonews
Voor de verkiezingen van 14 oktober zijn 4.873.677 kiezers ingeschreven op de kiezerslijsten in de 308 Vlaamse gemeenten. Zij verkiezen 7.861 mandaten rechtstreeks, 238 minder dan bij de lokale verkiezingen van 2012. Dat verklaarde Jeroen Windey, administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur vandaag bij de loting van de lijstnummers voor de lokale verkiezingen.

Op 14 oktober worden 300 gemeenteraden, 9 stadsdistrictsraden, 5 provincieraden en 7 OCMW-raden in de zes faciliteitengemeenten in de Vlaamse rand en in Voeren gekozen. Dat komt neer op 7.398 gemeenteraadsleden (66 minder dan zes jaar geleden), 221 districtsraadsleden in Antwerpen (vier meer), 67 OCMW-raadsleden in de zes Vlaamse randgemeenten en Voeren (status quo) en 175 provincieraadsleden, 176 minder of een halvering ten aanzien van 2012. 

In totaal verkiezen we dus 238 lokale mandatarissen minder, stelde Windey, door de afslanking van de provincies en de fusie van 15 Vlaamse gemeenten tot 7 nieuwe. 

Herstappe 7 gemeenteraadsleden, Antwerpen 55

De kleinste gemeente van Vlaanderen, Herstappe, telt het minimum aan gemeenteraadsleden: 7. Het is overigens nog altijd niet duidelijk of er in Herstappe meerdere lijsten gaan opkomen en dus verkiezingen zullen plaatsvinden. In de grootste gemeente, Antwerpen, wordt als enige het maximale aantal gemeenteraadsleden verkozen: 55.

Op 14 oktober wordt in 163 Vlaamse gemeenten digitaal gestemd. Dat zijn er 12 meer in vergelijking met de vorige lokale verkiezingen. 

Er zijn tien nieuwe gemeenten bijgekomen en in twee gemeenten waar vroeger met potlood en papier gestemd werd, zal nu per computer gestemd wordt omdat dat in de fusiegemeente in 2012 al het geval was. In totaal kunnen 61,2 procent van de Vlaamse kiezers digitaal stemmen.

Volg alles over de lokale verkiezingen van 14 oktober in ons dossier Campagne 2018.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thore van de wiele

  En de Brusselaars moeten niet gaan stemmen ofzo?

 • lieve vanderstraeten

  Waarom er zijn al veel afspraken gemaakt, en onze mening doet er niet meer toe. Poenpakkers dat zijn jullie met nepverkiezingen.. Geef ons liever referendum zoals in sommige andere landen.

 • Pieter Paulus

  Ken honderden cdnv kiezers due uit voorzorg vb en nva gaan stemmen wegens voorakkoorden met spa en groen vooral Hasselt en Genk

 • johan vankeirs

  Ik weet helemaal niet meer voor wie nog te kiezen.Ze beloven allemaal de hemel op aarde,maar zorgen in de eerste plaats voor zichzelf en de postjes.De kiezers zijn allang bijzaak geworden.Het gaat enkel nog over de verdeling van de poen.

 • Paul Boutsen

  Vergeet de tienduizenden extra postjes niet, waarvoor ze het allemaal doen. En waarom nog gaan stemmen, alle postjes zijn al verdeeld met voorakkoorden.